Monah osuđen zbog pedofilije

Jovan Mišić, bivši starešina manastira Hopovo na Fruškoj gori, osuđen na godinu dana zatvora zbog bluda nad maloletnicima.

Izvor: B92

Petak, 09.02.2007.

14:54

Default images

Opštinski sud u Novom Sadu je danas saopštio da je javnost bila isključena iz postupka zbog zaštite prava maloletnih lica.

Monah Ilarion, što je Mišićevo duhovno ime, oktobra 2006. proglašen je krivim za tri krivična dela nedozvoljene polne radnje i osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 meseci zatvora. Po žalbi zastupnika oštećenih maloletnika, sud je krajem decembra 2006. godine preinačio presudu i Mišića osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.

Monah Ilarion je još 2001. godine priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Novom Sadu zbog optužbi za pedofiliju. U tada podnetom optužnom predlogu izrečena je sumnja da je on "u nameri da zadovolji svoje polne prohteve iskoristio lakomislenost maloletnih dečaka", i potkupljujući ih, naveo na bludne radnje.

U optužnom predlogu su imena deset dečaka od sedam do 11 godina koji su bili Ilarionove žrtve u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima.

Mišić je nakon pritvora napustio Hopovo i, kako su tada javljali mediji, sa sobom "poneo" i veći deo manastirske imovine, uključujući i dva zvona.

Po navodima medija, on je potom bio u manastiru Mileševa, a zatim su organi gonjenja "izgubili" njegov trag, da bi ga pronašli u manastiru Svete Trojice pored Pljevalja u Crnoj Gori.

Nakon toga, vladika slavonski Sava privremeno je postavio Ilariona da se brine o manastiru Orahovica na Papuku u Hrvatskoj, odakle su ga proterale hrvatske vlasti, pošto je dvoje orahovačkih đaka prijavilo monaha da je masturbirao kod osnovne škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: