Priveden direktor Pozorišta mladih

Direktor Pozorišta mladih Tomislav Knežević priveden je kod istražnog sudije Opštinskog suda u Novom Sadu.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 07.02.2007.

09:23

Default images

Privođenje je vezano za jučerasnje prebijanje trojice glumaca u štrajku. Agenciji Beta je potvrdjeno u policiji da je protiv Kneževića podneta krivična prijava za pomaganje u nasilničkom ponašanju i za ometanje policije u vršenju dužnosti.

Policija je ranije saopštila da će povodom incidenta u Pozorištu mladih više osoba biti pozvano na informativni razgovor.

Predložena smena direktora teatra

Komisija za kadrovska pitanja odlučila da Skupštini Novog Sada predloži smenu direktora Pozorišta mladih Tomislava Kneževića.

Komisija je predložila i smenu Nadzornog i Upravnog odbora ove institucije, javljaju novosadski elektronski mediji. Da bi direktor Pozorišta bio smenjen, potrebno je da Skupština grada, gde većinu čine odbornici SRS i DSS, potvrdi ovaj zahtev. Predsednik Skupštine grada Zoran Vučević je rekao da su smenu predložili članovi DSS-a, čiji je Knežević član.

Vučević je kazao da je obrazloženje DSS-a bilo da oni "nisu u mogućnosti da razreše to pitanje na osnovu kompromisa" s glumcima Pozorišta mladih: "Bilo je raznih mogućnosti i pokušaja kompromisa, a jedno od njih bio je i predlog da se imenuje umetnički direktor pozorišta. Pošto glumci nisu prihvatili takav kompormis, smatramo da je danas stavljena tačka na ovaj slučaj".

On je, takođe, rekao da je Komisija za kadrovska pitanja predložila Skupštini grada da budu smenjeni i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Pozorišta mladih.

Vučević je najavio da će sa svim odborničkim grupama u Skupštini grada sutra imati sastanak na kojem će biti dogovoren datum redovnog skupštinskog zasedanja, što će najverovatnije biti 16. februar.

Međutim, odbornici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i G17 plus, koji su se juče zatvorili u gradskoj skupštini zbog prebijanja glumaca, i pored toga što je najavljeno da će Knežević biti smenjen, neće otići iz zgrade dok sednica i zvanično ne bude zakazana.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić izjavio je danas ranije za Radio 021 da je juče održao sastanak s potpredsednikom Skupštine grada i članom Kadrovske komisije Radom Marinkovim, gde je dogovoreno da Knežević bude smenjen. Tomić, koji je juče bio prisutan na skupu podrške u Pozorištu mladih, izjavio je da DSS nije vlast u gradu i da Tomislav Knežević nije kadar DSS-a. Knežević je više puta u javnosti isticao da je njegovo postavljenje na mesto direktora stvar za ponos DSS-a.

"Apelujem na Kneževića da podnese ostavku jer su stvari oko situacije u Pozorištu mladih otišle predaleko; zarad smirivanja situacije apelujem na njega da to učini. Zbog mira u gradu bilo bi najmanje što može da učini da podnese ostavku. Apelujem na Skupštinu grada da adekvatno pristupi rešavanju tog problema, pošto DSS neće isticati svoj kadar na to mesto", kaže Tomić.

Podsetimo, nepoznati napadači pretukli su u utorak u zgradi Pozorišta mladih troje glumaca koji u tom pozorištu štrajkuju gotovo četiri meseca, zahtevajući smenu direktora Tomislava Kneževića. Glumci su nakon incidenta optužili Kneževića da je organizovao batinanje.

Posle višemesečnog obraćanja glumaca u štrajku i pisma koje su poslali premijeru Vojislavu Koštunici, DSS se prvi put oglasio tek posle prebijanja glumaca u pozorištu.

O ovom incidentu možete čitati i komentarisati i na blogu Biljane Srbljanović.

Glumci: Stvar prevazišla smenu Kneževića

Predsednik štrajkačkog odbora Pozorišta mladih Saša Stojković je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da glumci zahtevaju samo smenu Kneževića, dok smena gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković, kako je rekao, "nije njihov prioritetan zahtev".

Direktor novosadskog Studentskog kulturnog centra Jovan Gvero, međutim, ocenjuje da je "stvar prevazišla smenu Kneževića" i zatražio ostavku novosadske gradonačelnice.

"Mi tražimo da gradonačelnica, koja se u medijima pojavljuje kao urbana i iz ugledne porodice, sada demonstrira tu svoju uglednost i da ostavku. Ako u gradu u kome je ona gradonačelnik nepozvani ljudi u dva ujutru prebijaju glumce, šta još treba da se desi", poručio je Gvero.

Jedan od pretučenih glumaca Dragan Zorić optužio je Tomislava Kneževića da je organizovao prebijanje glumaca.

"U to sam potpuno siguran, ali nisam još siguran ko mu je to preporučio da uradi. Pretpostavljam da je to neko iz vrhova stranaka koje su na vlasti u Novom Sadu", rekao je Zorić.

On je opisao batinanje koje je pretrpeo u zgradi Pozorišta, kada je zadobio povredu vratnog pršljena, napominjući da se radi o ljudima koji nikada nisu bili u pozorištu.

"Video sam da se sve crni od spitfajer jakni i kapuljača. Ja sam se malo više branio, pa sam i više batina dobio. Mislio sam da ću naći spas na pozornici, ali njima je objašnjeno gde se mi nalazimo i znali su gde treba da dođu, pa su me i u mraku pronašli", naveo je pretučeni glumac.

Konferenciji za novinare glumaca Pozorišta mladih prisustvovali su i predstavnici novosadskog Sindikata prosvete, festivala EXIT i Sindikata glumaca Srbije.

Podršku novosadskim glumcima dali su i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, ministar za kulturu u Vladi Zorana Đinđića Branislav Lečić i glumica Olivera Ježina koji su prisustvovali konferenciji za novinare.

Sindikat okrivio gradske vlasti

Gradski odbor sindikata radnika kulture optužio je gradske vlasti u Novom Sadu da su, time što ništa nisu preduzele, doprinele da štrajk glumaca Pozorišta mladih postane problem sa nesagledivim posledicama.

U saopštenju za javnost, sindikat je od gradskih vlasti zatražio da ubuduće kadrovsku politiku ne kreiraju po političkoj liniji, već da se izbor rukovodećih kadrova gradskih preduzeća i ustanova kulture vrši putem javnog konkursa i prema stručnosti.

Gradski odbor sindikata radnika kulture najoštrije je osudio jučerašnji upad batinaša u Pozorište mladih, koji su pretukli trojicu glumaca tog teatra, i saopštio da nastavlja da podržava štrajkače u njihovim zahtevima za smenu direktora pozorišta Tomislava Kneževića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: