Uknjiženo 83 odsto teritorije

Izrada katastra nepokretnosti završena na 83 odsto teritorije Srbije, bez Kosova, do kraja godine planirano da se uknjiži 88 odsto.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.02.2007.

11:39

Default images

Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Bane Vujanac je rekao da je jedinstvenom svojinskom evidencijom, koja obuhvata zemljište, zgrade, stanove i poslovne prostorije, kao i druge građevinske objekte sa stvarnim pravima, trenutno pokriveno 3.714 katastarskih opština i 189 delova katastarskih opština.

On je kazao da u delu Srbije gde još nije ustanovljen katastar nepokretnosti važi katastar zemljišta i zemljišna knjiga i to na oko 13 odsto teritorije, odnosno katastar zemljišta na pet odsto.

Prema njegovim rečima, to znači da je samo pet odsto teritorije zemlje bez vlasničke evidencije, što je deset puta manje nego 2003. godine.

Trenutno je u Srbiji, kako je istakao, započeta izrada katastra za 89 gradova koja će biti završena do 2008. godine. U Beogradu će katastar nepokretnosti za opštinu Savski venac biti završen do sredine februara, a za Vračar do 1. aprila, rekao je Vujanac, kao i da će ove godine biti završen Novi Beograd, Jajinci, Krnjača, Resnik, Kovilovo i Zuce, a radiće se i Palilula, Zvezdara, Voždovac, Zemun i Umka.

Plan je da se na celokupnoj teritoriji Srbije katastar nepokretnosti uspostavi do 2010. godine, a glavni razlog sporijeg tempa izrade evidencije nego što je to bilo ranijih godina je taj što su za uknjižbu ostali uglavnom gradovi u kojima ima mnogo nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, što je osnova za uknjižbu, a ima i divlje gradnje, naveo je Vujanac.

Prema njegovim rečima, na usporavanje planiranog završetka katastra nepokretnosti na teritoriji čitave zemlje, može da utiče i zakon o denacionalizaciji, odnosno restituciji čije se usvajanje očekuje, jer će i on doneti probleme oko utvrđivanja vlasništva nad nepokrtenostima.

Za izradu katastra nepokretnosti Republički geodetski zavod je 2003. godine dobio donaciju od 30 miliona dolara od Svetske banke koja treba da bude utrošena tokom šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: