Podrška EXIT-u

Grupa javnih ličnosti Novog Sada protivi se prodaji autorskih prava na EXIT.

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2007.

16:05

Default images

Povodom najave jednog od tri vlasnika autorskih prava na brend EXIT, da organizaciju festivala za određenu sumu treba prepustiti beogradskoj kući Komuna, grupa javnih ličnosti Novog Sada danas je saopštila da se tome protivi.

U saopštenju se konstatuje da je EXIT jedan od najvažnijih fenomena moderne Srbije, da je više nego iko doprineo boljem imidžu Srbije i da je bio prvo mesto na Balkanu u kom su neopterećeni ratnom prošlošću počeli da se druže, zabavljaju, rade i razmenjuju ideje mladi iz svih zemalja SFRJ.

"EXIT je ime Novog Sada velikim slovima upisao na mapu Evrope. EXIT je, možda i nenamerno, godinama bio vodeća odbrana urbane kulture u Srbiji, u kojoj se, na žalost, još nijedna vlada posle Miloševića nije strateški ogradila od kulturnih obrazaca njegove politike. Uz dužno poštovanje prema vlasnicima autorskih prava, podsećamo ih i na odgovornost koju imaju. Bez želje da ulazimo u njihove interne sporove, smatramo da bi prodaja licence festivala bilo kome, posebno kompaniji poznatoj po produkciji događaja čija je estetika negacija EXIT-a, bila katastrofalna po festival i veliki gubitak za Novi Sad i Srbiju", kaže se u saopštenju.

"Naglašavamo da se ne bismo oglašavali da je spor zadržan među osnivačima. Međutim, kako su se u spor vrlo agresivno uključili akteri čiji se profesionalni pedigre nikako ne bi mogao dovesti u vezu sa EXIT-om, oglasili smo se u želji da podržimo one koji organizuju festival od njegovih početaka", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Branislav Babić, Hedvig Morvai, Slavko Bogdanović, Čeda Drča, Branka Parlić, Slobodan Tišma, Peđa Vranešević, Biljana Vlaisavljević, Ilija Vlaisavljević, Marija Gajicki, Marina Fratucan, Zoran Pantelić, Višnja Petrović, Dinko Gruhonjić, Mileta Poštić, Ljiljana Jokić-Kaspar, Mića Jokić, Svetlana Tomin i Jovan Milinov.

Još jedna ponuda

Nova ponuda autorima EXIT-a stigla je od hrvatske kompanije Arian zabava, organizatora muzičko-kulturnih manifestacija kao što je festival Histria.

Oni za trajno preuzimanje prava na organizaciju EXIT-a nude autorima tri miliona evra uz obavezu da aktivno programski učestvuju u uređivanju festivala prvih 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: