Stepeni vojne tajne

Srbija treba da usvoji Zakon o zaštiti tajnih i poverljivih informacija jer je to obaveza usled pristupanja Partnerstvu za mir.

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2007.

15:05

Default images

"U proteklom periodu značajan broj podataka državne i službene tajne nije bio stepenovan, a dosta vojnih dokumenata i podataka s protokom vremena izgubilo je to svojstvo", izjavio je jedini sudski veštak u Srbiji za tu oblast Blagoje Ljubisavljević za magazin Odbrana.

On smatra da skoro ni u jednom slučaju nadležni organi svojim odlukama nisu skidali oznake tajnosti, pa je ostavljan prostor za nedoumice, proizvoljnost ili samovolju.

Ljubisavljević je ukazao na to da su se zbog toga dešavale ne samo pravno neodržive sumnje, već i postupci koji bi zasenili čuvenog Iliju Čvorovića iz kultnog filma "Balkanski špijun".

"Na primer, tvrdnja da je to što penzionisani oficir poseduje borbena pravila stara više od 30 godina i dokumente SKJ u JNA odavanje vojne tajne, ili otkrivanje lokacije garnizona jedne združene taktičke jedinice, iako su prethodno u TV emisiji 'Dozvolite' ti podaci javno izneti, odnosno po Sporazumu o kontroli naoružanja dostavljeni stranim državama", naveo je on.

S druge strane, prema njegovim rečima, desio se slučaj našeg diplomate koji je izgubio tašnu sa šifrovanim dokumentima u jednoj susednoj zemlji, nikada nije stigao ni pred disciplinski, ni pred krivični sud.

"Elaborat za obezbeđenje nekog vojnog objekta ili plan akcije MUP za hapšenje kriminalne grupe spravom nose oznaku tajnosti. Međutim, ako ista formalna obeležja tajnosti nose i dokumenti, na primer, 'plan obeležavanja Dana bezbednosti', ili 'sadržaj kompleta intendantske opreme vojnika', jasno je da nešto nije u redu sa kriterijumima", kaže Ljubisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: