Šta Tribunal očekuje od EU

Evropska trojka, pre dolaska u Beograd sledeće nedelje, razgovarala s Karlom del Ponte.

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2007.

17:03

Default images

Evropska trojka sledeće nedelje dolazi u Beograd kako bi, sem pitanja Kosova, sa zvaničnicima Srbije bila razmotrena mogućnost nastavka pregovora sa Evropskom unijom. Pred dolazak šefa diplomatije Nemačke Frank-Valter Štajnmajera, predstavnika EU za bezbednost Havijera Solane i komesara EU za prošitrenje Olija Rena u Beograd, u Briselu je s njima razgovarala glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Ona im je obrazložila svoje razloge za stav da pregovori sa Srbijom ne treba da budu nastavljeni. Govoreći o očekivanjima Tužilaštva Haškog tribunala kada je reč o nastavku pregovora Beograda i Brisela, portparolka Tužilaštva Olga Kavran kaže za B92 da Karla del Ponte govori i da je govorila da je izuzetno zahvalna EU na podršci i politici pritiska, koja je, pokazalo se bila uspešna.

"Karla del Ponte naravno očekuje u najskorijem mogućem roku hapšenje preostalih šest begunaca, na čelu s Mladićem i Karadžićem, i nada se da će do toga i doći. Odluka EU je njihova interna politička odluka, to sa sudom ne može imati direktne veze. Ono što ponavljamo je da mi zavisimo od saradnje država i u tom smislu su te odluke značajne. Dakle, sve što može da dovede do hapšenja i prebacivanja u Tribunal preostalih begunaca je dobrodošlo", kaže ona.

...a šta očekuje Srbija

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević najavio je da će trojka EU naredne nedelje u Srbiju doneti razne vrste olakšica i stimulacija, ali ne i ono što političari očekuju, a to je da se optuženi za ratne zločine ne pojave pred Haškim tribunalom.

Postoji optimistička varijanta da pregovori sa EU budu nastavljeni, a da izručenje Ratka Mladića bude odloženo do pristupanja Evropskoj uniji, ali Dimitrijević misli da je to zabluda i u to ne veruje. "Možda se desi da počnu pregovori, sve zavisi od diplomatije i formulacija, isto kao kada se govori o Kosovu", rekao je Dimitrijević i naglasio da se mora shvatiti da niko ne mrzi i ne voli Srbiju, već da je reč o interesima, a da jedan čovek nije nosilac spoljne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: