"Mađari razumeju traumu Srba"

Lider SVM-a Jožef Kasa izjavio da, kao pripadnik mađarskog naroda, veoma dobro razume traumu Srbije zbog mogućeg gubitka Kosova.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.02.2007.

14:27

Default images

"To nam je veoma dobro poznato pošto je Mađarska nakon Prvog svetskog rata izgubila dve trećine teritorije i mogu da kažem da u srcima Mađara taj sindrom još ni dan danas nije u potpunosti savladan. Jedini izlaz za savlađivanje toga je EU bez granica", rekao je Kasa.

Nakon sloma Austrougarske monarhije, Mađarska je Trijanonskim sporazumom nakon Prvog svetskog rata izgubila trećinu stanovništva i dve trećine teritorije, među ostalim i Vojvodinu.

Kasa je još rekao da postoji opasnost da, nakon proglašenja konačnog statusa Kosova, dođe do iseljavanja Srba iz tog regiona, što bi moglo da dovede do nove promene demografske slike Vojvodine.

Prema njegovim rečima, to bi značilo novu minorizaciju nacionalnih manjina u Vojvodini i narušavanje multietničkog karaktera Vojvodine.

"Ta opasnost objektivno postoji i duže vremena ukazujemo na taj problem. Tako da ćemo istrajati u našem zahtevu da demografsku sliku niko ne sme ponovo da menja", kazao je Kasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: