Lavrov: Putin nije najavio veto

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao da Vladimir Putin nikada nije rekao da će Rusija za Kosovo upotrebiti veto u SB.

Izvor: B92

Subota, 03.02.2007.

10:15

Default images

Lavrov je u intervjuu "Špiglu" precizirao da je ruski predsednik rekao kako bi odluka da Kosovo dobije nezavisnost "bez obostrane saglasnosti" bila bez presedana u posleratnoj istoriji.

On je, takođe, rekao da predloge specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija ne treba videti kao ultimatum, već osnov nastavka pregovora o Kosovu.

Šef ruske diplomatije je juče, posle posete Vašingtonu, izjavio da Rusija i SAD nemaju zajedničku viziju rešenja kosovskog problema. Lavrov je rekao da je Rusija "ubeđena da je kosovski problem neophodno rešavati samo putem pregovora i tražiti varijantu koju će odobriti i Srbi i Priština".

Međutim, prema njegovim rečima, Amerikanci imaju nešto drugačije viđenje tog problema. “Oni smatraju da će sporo rešavanje biti nepravilno i da problem treba rešavati kroz Savet bezbednosti UN", naveo je Lavrov, koji je juče u Vašingtonu razgovarao sa američkim predsednikom Džordžom Bušom.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev podseća da je Ahtisari Beogradu i Prištini predstavio svoj predlog, ističući da to nikako nije ultimatum. On je za RTS rekao da je svrha predloga da pomogne stranama u pregovorima da postignu kompromis, koji bi bio zasnovan na Rezoluciji 1244.

"Pre svega, ne bih želeo da karakterišem ovu etapu koja sada počinje. Samo bih hteo još jednom da potvrdim da Rusija nikada nije bila ni za kakve veštačke rokove. Smatramo da treba na demokratski način da se formiraju neophodni organi vlasti u Srbiji. I za nas je, opet naglašavam, najvažnija suština, a ne nikakvi rokovi", rekao je Aleksejev.

SAD, EU i NATO podržavaju Ahtisarija

Podrška Brisela i Vašingtona: Marti Ahtisari (FoNet)
Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana podržao je napore Maritija Ahtisarija, a Beograd i Prištinu pozvao da sarađuju u ostvarivanju predloga za Kosovo izaslanika UN-a. Solana je izrazio očekivanje da će strane postići kompromis.

Visoki predstavnik EU za proširenje Oli Ren podržava sve napore bivšeg predsednika Finske i smatra da je nophodno da Srbi i Albanci počnu sa pregovorima zbog svoje budućnosti u Evropskoj uniji: "Važno je da Beograd i Priština konstruktivno uđu u proces. Potrebno nam je stabilno područje da bi se obezbedila stabilnost na zapadnom Balkanu. Potrebno je osigurati i demokratiju i multietnično Kosovo. Ko god bili stanovnici na Kosovu, oni moraju imati sva građanska prava i dobri uslovi za život".

Predsedništvo Evropske unije podržava nameru Martija Ahtisarija da se neposredno po predaji predloga o statusu Kosova vode intenzivni razgovori.

Andreas Cobel, ambasador SR Nemačke u Beogradu smatra da će Ahtisari podržati sve 'razumne predloge': "Sada je na srpskim političkim liderima da se organizuju tako da mogu da utiču na Ahtisarijev predlog. Potpuno sam siguran da će Ahtisari kao veoma iskusan pregovarač prihvatiti sve razumne predloge. On je taj koji je najzaineresovaniji da dođe do kompromisa koji može da zadovolji obe strane."

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer pozdravio je predloge specijalnog izaslanika UN-a i ocenio da Beograd i Priština treba u potpunosti da saradjuju sa Ahtisarijem u duhu fleksibilnosti i kompromisa.

Gruevski: Ahtisarijev plan prihvatljiv za Makedoniju

Dokument koji je specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari prestavio vlastima u Prištini, prihvatljiv je za Makedoniju, izjavio je u Skoplju makedonski premijer Nikola Gruevski posle sasatanka sa liderom kosovske opozicije Hašimom Tačijem.

Gruevski je rekao da se upoznao sa sadržinom Ahtisarijevog plana čiju kopiju mu je Tači doneo, ocenivši da će predlzozeno rešenje "pomoći stabilizaciji regiona, i državama da se pripreme za članstvo u EU i NATO".

Tači je zahvalio "makedonskoj vladi zbog korektnog stava prema rešavanju statusa Kosova", dodao da rešenje za Kosovo "neće prestavljati problem ni za koga" i rekao da je Kosovo otvoreno za saradnju sa svim državama.

"Suvereno Kosovo je najbolje rešenje za čitav region", rekao je Tači na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Makedonije.

Hun u Beogradu u sredu

Britanski ministar za Evropu Džefri Hun u sredu će doputovati u zvaničnu posetu Beogradu. Hun je u razgovoru za BBC rekao da je izveštaj Ahtisarija prilika za uspostavljanje stabilnosti, kao i da je važno da na njega pozitivno reaguju i Beograd i Priština.

"Velika Britanija je sve vreme snažno i dosledno podržavala izvanredan rad Martija Ahtisarija, i bilo bi od izuzetne važnosti da Beograd i Priština na njega pozitivno reaguju", rekao je Hun, dodavši da u Ahtisarijevom izveštaju, postoje elementi koji će izazvati zabrinutost i u Beogradu i u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: