"Plan za ubistvo Danice Drašković"

Pripadnici Zemunskog klana planirali su da ubiju i Danicu Drašković, izjavio je svedok Dejan Milenković.

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2007.

09:40

Default images

To ubistvo bilo je ideja Milorada Ulemeka, naveo je svedok-saradnik na suđenju pripadnicima Zemunskog klana, optuženim za mnoga ubistva i otmice. Prema svedočenju Milenkovića, vođa Klana Dušan Spasojević pričao je da Milorad Ulemek planira da ubije suprugu lidera Srpskog pokreta obnove.

Ideja je bila da to ne izgleda kao klasično ubistvo. "Trebalo je da joj neko priđe na ulici i ubode je šrafcigerom koji je prethodno natopljen otrovom", ispričao je on.

Razlozi za planiranje ubistva Danice Dršković bili su njeni istupi u javnosti protiv Ulemeka, odnosno tekstovi koje je pisala o njemu. "Spasojević je bio protiv toga, rekao je da bi se digla velika frka", ispričao je Milenković.

Milenković se ponovo na početku pretresa osvrnuo na odnos Dušana Spasojevića i pevačice Svetlane Ražnatović, navodeći da ona nije šefu Klana vratila milion evra koje joj je pozajmio bez kamate, a da ni njena kuma nije vratila 250.000 evra koje joj je Spasojević preko Milenkovića pozajmio uz kamatu od tri odsto mesečno.

I dva teroristička akta

Spasojeviæ i Lukoviæ, èelnici nekadašnjeg klana
Osim otmica i ubistava, u optužnici protiv Zemunskog klana navodi se da su članovi Klana izvršili dva teroristička akta - dizanje u vazduh firme Difens roud Ljubiše Buhe Čumeta i bacanje bombe na sedište DSS-a.

U dizanju u vazduh Difens rouda Milenković je lično učestovao. On kaže da su to učinili pripadnici Klana i pripadnici Jedinice za specijalne oprecije.

"Tu su bili Milorad Ulemek i sedam pripadnika Jedinice", kaže Milenković i dodaje da je među njima bio Zvezdan Jovanović, optužen da je pucao u premijera Srbije Zorana Đinđića.

"Milorad Ulemek je bio inicijator ove akcije, a cilj je bio da se Buha finansijski uništi i da se pokaže da je Spasojević toliko jak da mu niko ništa ne može", svedočio je Milenković. On veruje da su u tome i uspeli.

"Bacanje bombe na DSS naredio je Spasojević", kaže svedok-saradnik, a Milorad Ulemek je ocenio da je to dobra akcija. Cilj akcije bio je da se napravi raskol između DS-a i DSS-a, pa je Ulemek već sutradan pustio priču da iza toga stoje DS, Ljubiša Buha i izvesni Teča iz Surčina, rekao je Milenković.

Milenković je naveo da je iz istih razloga postojao plan da se baci bomba na SPS, ali da to nije učinjeno jer nije bilo moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: