VOA: Okvir za državu Kosovo

Predlog Martija Ahtisarija nudi okvir za funksionisanje države Kosovo, ali i jake garancije za manjine, ocenjuje Glas Amerike.

Izvor: Beta

Subota, 27.01.2007.

12:03

Default images

"Sigurnost na Kosovu garantovaće međunarodno prisustvo, ali će Kosovo imati i svoje snage bezbednosti, profesionalne i nepolitičke, sa 2.500 aktivnih vojnika i 800 rezervista, naoružanih lakim oružjem", navodi VOA, napominjući da je imao uvid u Ahtisarijev predlog.

Glas Amerike na Albanskom navodi da je imao uvid u Ahtisarijev plan u kome stoji da će "Sigurnost na Kosovu garantovati međunarodno prisustvo, ali da će Kosovo imati i svoje snage bezbednosti, profesionalne i nepolitičke naoružane lakim oružjem.

Prema planu, Kosovski zaštitni korpus će biti raspušten, a NATO će zatim obučiti nove snage. Glas Amerike takođe navodi  da će na postojećoj teritoriji opštine Kosovska Mitrovica biti formirane dve nove opštine - Severna Mitrovica i Južna Mitrovica, dok bi zajednički odbor trebalo da ostvari njihovu saradnju.

"Druge opštine gde su Srbi u većini imaće ovlašćenja u kulturnim i verskim pitanjima. Glas Amerike na albanskom takođe navodi da će zvanični jezici na Kosovu biti albanski i srpski, dok će Kosovo imati svoj ustav i svoje simbole: zastavu i himnu.

Slaviša Orlović, sa Fakulteta političkih nauka kaže da je važno da Srbija u ovom trenutku ne povlači nesmotrene poteze: "Treba sačekati i biti strpljiv. Ono što bi bilo najbolje za Srbiju, to je da se održi jedna atmosfera jedinstvenog delovanja kako je bilo do sada sa aspekta atmosfere pregovaračkog tima na relaciji predsednik republike i predsednik vlade i strpljenje je bilo. Ne znam do koje se mere igra na razlike unutar Kontakt grupe, ali ne treba povlačiti nikakav potez koji ako ne može da pomogne  barem da ne odmaže atmosferi".

Šta zvanično sadrži Ahtisarijev plan biće poznato 2. februara kada specijalni izaslanik dolazi u Beograd i Prištinu. Plan neće, kako je ranije bilo predviđeno, predstavljen premijeru Vojislavu Koštunici jer on odbija da se sastane sa Ahtisarijem.

Ahtisari će svoj plan u Beogradu predsraviti pregovaračkom timu. Sa planom će direktno biti upoznat i predsednik Srbije boris Tadić iz čijeg je kabineta potvrđeno i da će on u petak u Beogradu primiti Ahtisarija.

Opširnije o Koštuničinoj odluci.

"Termin 'nezavisnost' izostavljen zbog Rusa"

"Ahtisari ne pominje reč nezavisnost, ali Kosovu predlaže baš to", rekli su neimenovani diplomati za "Kohu Ditore". Prištinski dnevnik prenosi izjave diplomata da je reč "nezavisnost" izbačena iz Ahtisarijevog izveštaja, sa ciljem da Rusija ne upotrebi veto u Savetu bezbednosti UN.

"Kosovo će imati svoj ustav, mogućnost učlanjenja u međunarodne organizacije, dok će Srbi sa Kosova imati posebna prava", piše list, pozivajući se na iste izvore.

Diplomati su, takođe, rekli da su zapadne zemlje članice Kontakt grupe - SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija - jedinstvene u stavu da ne treba biti daljih odlaganja i da proces treba nastaviti prema Ahtisarijevom planu.

Moskva nije sigurna da je plan Ahtisarija najbolji

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev sa skepticizmom je reagovao na plan za rešenje statusa Kosova koji je predstavio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

"Uopšte nismo sigurni da je ta opcija najbolja", rekao je Medvedev novinarima u švajcarskom odmaralištu Davos, gde se održava Svetski ekonomski forum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: