Nema nezavisnosti u rezoluciji

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju o Kosovu iz koje je izbačen ključni pasus o uslovnoj nezavisnosti.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2007.

16:59

Default images

Rezolucija je usvojena sa 99 glasova za, 36 protiv i 14 uzdržanih. Poslanici su dvotrećinskom većinom prihvatili preporuke o primeni standarda na Kosovu, koje je predložio izvestilac Političkog komiteta Parlamentarne skupštine SE lord Rasel Džonston.

Iz rezolucije je izbačen i deo u kom se navodi da svi akteri u regionu treba da preuzmu obavezu da neće tražiti dalje menjanje granica u regionu i da će sadašnje granice Kosova priznati kao stalne.

U rezoluciji se navodi da je obostrano prihvatljiv dogovor dve strane jedino održivo rešenje koje neće biti diskutabilno. Međutim, SE navodi da, ako dogovor ne može da bude postignut, treba doneti odluku o nametanju rešenja.

Rezolucijom se pozivaju kosovski Srbi da uzmu učešće u javnom i političkom životu Kosova.

Parlamentarna skupština SE je usvojila i preporuke u kojima se navodi da SE treba da pruži snažnu podršku Srbiji jer prolazi kroz delikatnu političku fazu.

Sučeljavanje i rasprava

Tekst rezolucije u kom se pominje nezavisnost predložio je lord Rasel Džonston, a na nju je bilo podneto više od 70 amandmana.

Obrazlažući svoj predlog, Džonston je naglasio da bi vraćanje Kosova pod okrilje Beograda predstavljalo, kako je rekao, budalast poziv na nasilje. On je pozvao SE da prihvati njegov originalan tekst jer, kako je naveo, to nije pitanje teritorije, već pitanje ljudi i njihovog prava da vode pristojan život.

U razgovoru za B92, Džonson je naglasio da je nezavisnost Kosova najpravednije rešenje koje se može naći, a da Srbi moraju da prihvate tu činjenicu zbog nasilne prošlosti u kojoj su bili glavni akteri. On je odbacio argumente Beograda o teritorijalnom integritetu kao neosnovane.

"Ne verujem u koncept teritorijalnog integriteta. Ne verujem da je to neka religijski nepovrediva doktrina. Situacija mora biti sagledana i iz drugih uglova", kaže on.

"Nekada je istočna Prusija bila 100 odsto nemačka, a sada je to Kalinjingrad i tu više nema nijednog Nemca. Takve stvari se dešavaju u ratu. Rat uvek iza sebe ostavlja poteškoće, predrasude i rane. Ne razumem zašto Srbi preziru aranžmane tog tipa", rekao je on.

Predstavnici delegacije Srbije odmah su odgovorili Džonstonu. Šef delegacije Srbije u SE Miloš Aligrudić pozvao je parlamentarce da odbace predloženu rezoluciju jer bi njeno usvajanje bilo neprimereno s obzirom na to da pregovori o statusu Kosova nisu završeni.

"Ako prihvatite takav tekst, to će ohrabriti jednu stranu u pregovorima, kosovske Albance, da više ne pregovaraju. Zašto bi više ulagali napor da pregovaraju ako im to uvaženo telo kaže da su u pravu, a da druga strana nije i da samo treba da sede i čekaju ishod. To može ugroziti mogućnost nalaženja dogovorenog rešenja kao najboljeg mogućeg ishoda", kaže Aligrudić.

Ivica Dačić je naveo da međunarodno pravo mora biti poštovano i upitao SE šta bi se desilo kada bi za 100 godina u Strazburu većina bili Albanci, da li bi i onda bila proglašena nezavisnost tog dela Francuske.

"Morate da se odlučite za koji ste princip, nepovredivosti granica ili samoopredeljenja naroda. Kako ćete onda osporiti Srbima u Bosni i Hercegovini pravo na referendum i na nezavisnu državu?", rekao je Dačić.

Politički komitet SE juče je predložio izmenu paragrafa Džonstonove rezolucije kojim se podržava nezavisnost Kosova.

Rezolucija Evropskog parlamenta sledeće sedmice

U nacrtu rezolucije o budućnosti Kosova, koju bi Evropski parlament trebalo da razmatra sledeće sedmice, podržava se stav da bi Kosovu trebalo dati nezavisnost i da njegov suverenitet treba da, na neko vreme, bude ograničen međunarodnim prisustvom.

Nacrt rezolucije, koji je pripremio izvestilac, holandski poslanik Jost Lagendejk, treba da prođe kroz raspravu, posle čega bi, uz evenutalne izmene i dopune, bila usvojena rezolucija.

U nacrtu rezolucije se ističe da konačno rešenje statusa Kosova mora da bude rezultat kompromisa strana uključenih u taj proces.

Stav EP je da nezavisnost omogućava Kosovu pristup međunarodnim finansijskim organizacijama i omogućava mu da ostvari svoje evropske težnje, navodi se u nacrtu.

"Ograničen suverenitet uz međunarodno prisustvo je neophodan za održavanje multietničkog karaktera Kosova i očuvanje interesa i bezbednosti srpskog stanovništva na Kosovu kao i drugih etničkih manjina", dodaje se u nacrtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: