Sutra parlamentarni izbori

Sutra se u Srbiji održavaju parlamentarni izbori, koje će pored stranačkih posmatrača, CeSID-a i RIK-a, pratiti i 160 stranih.

Izvor: B92

Subota, 20.01.2007.

17:11

Default images

Među stranim posmatračima biće i predstavnici Parlamentarne skupštine Saveta evrope i OEBS-a. U intervjuu za B92, predsednik parlamenta OEBS-a i specijalni koordinator za ove izbore, Goran Lenmarker, najavljuje da će 350 međunarodnih posmatrača pokriti oko četvrtinu izbornih mesta i ocenjuje da su izbori do sada, bili dobro pripremljeni.

Sa specijalnim koordinatorom OEBS-a za sutrašnje izbore razgovarala Aleksandra Stojanović Godfroa.

B92: Izbori su tek sutra, ali je ovo bila najduža predizborna trka do sada u Srbiji. 71 dan su stranke vodile kampanje, a mediji izveštavali. Da li možete da nam kažete neki opšti utisak ili procenu kampanja, naročito medijskog pokrivanja istih?

Lenmarker: Dobili smo izveštaj naših posmatrača koji vrlo pažljivo prate medije. Čak broje sekunde i minute u elektronskim medijima i kvadratne centimetre u štampanim. Utisak koji smo dobili o izveštavanju je da je ovo bila prilično fer i objektivno izveštavanje i medijsko pokrivanje različitih partija. Da je bio prilično balansirano. Negativne kampanje su bile minimalne tako da je tone kampanja bio prilično prijatan.

B92: Rekli ste da su kampanje za ove izbore bile prilično pozitivne. Za razliku od nekih ranijih kampanja. Da li možemo iz toga da zakljčimo da se Srbija pomerila korak napred u demokratizaciji?

Lenmarker: Svakako. Opet, ovo kažem pre izbora, ali mislim da je to napredak za ovu zemlju.

B92: Na osnovu vaših ranijih iskustva kakvu vrstu nepravilnosti možemo očekivati na ovim izborima?

Lenmarker: Koliko možemo da procenimo u ovom trenutku, pre izbora, dakle, mislim da su veoma dobro pripremljeni izbori. Sklon sam da mislim nepravilnosti neće biti više nego u bilo kojoj drugog zemlji. Može da bude problema i grešaka, ali one moraju da budu minimalne tako da ne utiču na ishod izbora. To je veoma važno.

Otvorena biračka mesta u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji

U SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji danas su otvorena biračka mesta na kojima će srpski državljani moći da glasaju za poslanike Skupštine Srbije i glasanje teče bez problema, rečeno je agenciji Beta u Republičkoj izbornoj komisiji.

Državljani Srbije u tim zemljama glasaju dan ranije nego u matici i one su zbog vremenske razlike i proceduralnih razloga svrstane među države u kojima se na parlamentarnim izborima u Srbiji glasa dan ranije.

Na sedmim izborima za parlament Srbije bira se 250 poslanika između 3.795 kanidata. Srpski državljani koji žive u SAD glasaju u Njujorku, Čikagu i Vašingtonu, oni koji žive u Kanadi u Torontu, a u Velikoj Britaniji u Londonu.

U Vašingtonu je do 10 sati po lokalnom vremenu glasalo 3,46 odsto upisanih birača, a u Njujorku 1,36 odsto.

U Londonu je do 14 sati 17,50 odsto upisanih birača.

Za glasanje u inostranstvu prijavilo se 31.334 birača. Na izborima će glasati i državljani Srbije u Crnoj Gori, na ukupno šest biračkih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: