Kakva je bila izborna kampanja

Danas je pretposlednji dan izborne kampanje, a građani će do četvrtka u ponoć biti izloženi porukama učesnika izbora.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2007.

09:44

Default images

Srećko Mihajlović, iz Instituta društvenih nauka, kaže za B92 da je izborna kampanja bila duga, skupa, malo uverljiva, relativno korektna i agresivna prema potencijalnim biračima. On ipak navodi da postoji nesaglasnost između onoga što građane interesuje i onoga što stranke nameću kao teme.

"Kampanja jeste bila kvalitetnija od prethodnih, društvo sazreva, s njim i političke stranke. Ipak, postoji strukturna nesaglasnost između onoga što građane interesuje i onoga što oni vide kao glavni problem i onoga što stranke nameću u predizbornoj kampanji", smatra on.

"Treba reći da je ovoga puta nesaglasnost bila manja, sve više partija shvata da je građanima u prvom redu stalo do pristojnog života, da mogu da rade i zarade, pa su stranke to ipak stavile u prvi plan, uz svoje standardne teme", kaže Mihajlović.

Šta je sudbina Srbije

Èekajuæi nove poslanike
A na okruglom stolu u Beogradu politikolog Vukašin Pavlović smatra da su koalicione vlade "sudbina Srbije" i to je ocenio kao dobro, jer smatra da "većinska vlada predstavlja opasnost u nestabilnim demokratijama".

On smatra da bi koalicija DS-a, stranaka okupljenih oko LDP-a i G17 plus bila najpoželjnija sa aspekta "brzine sprovođenja društvenih promena" i da bi ona bila prihvatljiva za međunarodnu zajednicu.

Prema Pavlovićevim rečima, najveća nepoznanica na predstojećim izborima su izborni rezultati takozvanih malih stranka. "Verovatno je da će dve male stranke ući u parlament, manje verovatno tri, dok je skoro neizvodljivo da uđe četiri", prognozirao je Pavlović.

On je dodao da je ulazak Socijalističke partije Srbije u Skupštinu neizvestan, što može uticati na postizborne koalicije.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić rekao je da bi, ukoliko rešenje za Kosovo bude izneto nepažljivo, "uz osude međunarodne zajednice na račun srpskog naroda", moglo doprineti da DSS formira koaliciju sa SRS-om.

Analitičari su na okruglom stolu ocenili da bi, ukoliko specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari saopšti predlog za status Kosova pre dogovora o novoj vladi Srbije, njeno fomiranje moglo dospeti u krizu.

Zbog predizbornih konvencija i drugih obaveza, učešće na okruglom stolu su otkazali predstavnici političkih partija koje učestvuju na izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: