Solana: Podrška demokratskoj Srbiji

Havijer Solana izjavio je da će Srbija s reformski opredeljenom vladom moći da računa na stalnu i punu podršku.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2007.

15:24

Default images

Prvo su se danas oglasili predstavnici Evropske komisije, koji su pozvali građane Srbije da izađu na izbore i pokažu u kom pravcu žele da zemlja ide. Zatim je Solana izjavio da će "nastavak političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, uz jačanje vladavine zakona, stvoriti bolje životne uslove za srpsko stanovništvo i time će Srbiju brže i snažnije približiti Evropskoj uniji".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i politiku bezbednosti je rekao, u odgovoru na pitanje može li nova vlada koju bi posle izbora u Srbiji formirale demokratske stranke očekivati potporu EU i u naporima da se poboljša ekonomsko-socijalni položaj stanovništva, da "Srbija već uživa potpunu podršku EU u naporima da reformiše i učvrsti svoje institucije".

"Evropska unija svakako podržava bolji život naroda Srbije time što nudi evropsku perspektivu Srbiji", dodao je visoki zvaničnik EU za Betu, zamoljen da se osvrne na činjenicu da se preko 70 odsto stanovništva u Srbiji izjašnjava za pridruživanje Evropi.

On je naveo da je cilj zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU da se stabilizuje Zapadni Balkan "što uključuje i naš doprinos miroljubivom i održivom rešenju za status Kosova".

Evropska komisija poziva na izbore

Evropska komisija pozvala je građane Srbije da izađu na izbore i pokažu u kom pravcu žele da zemlja ide. Predstavnici Komisije smatraju da je Srbija na raskršću i da je pravi trenutak da se napravi izbor prema integracijama ka EU. Iz Brisela je saošteno da će i ove godine, bez obzira na ishod izbora, biti nastavljena finansijska pomoć Srbiji u programu za približavanje Evropskoj uniji.

U poslednjoj nedelji izborne kampanje i predstavnici Evropske komisije su ohrabrili glasače u Srbiji da izađu na izbore i pokažu da zemlja ima evropsku perspektivu.

Učestale dolaske funkcionera zemalja Evropske unije u Beograd  predstavnici Komisije tumače kao znak da je Briselu stalo do Srbije.

"Pretpostavljam da su svi oni došli da bi ohrabrili demokratske snage da shvate da stranica treba da se okrene, da je došlo vreme da zemlja stupi u drugačije odnose sa EU. To je zaista prekretnica“, kaže Mirel.

"Tri nove članice Evropske unije su susedi Srbije. Da li zemlja želi da ostane sama, izolovana u regionu, dok drugi streme ka prijemu ili se pripremaju? Veoma je važno da se krene u pravom pravcu“, rekao je on.

"Mapa puta je jasna, iako, bez sumnje, odluke će biti teške. Ali, verujemo da Srbija treba i mora da bude deo Evropske unije. Ovo je pravo vreme da se izabere put za integracije ka EU“, rekao je on.

Evropska komisija od buduće Vlade Srbije očekuje da nastavi da sprovodi reforme i ispunjava obaveze jer, kako je naglašeno, Evropska unija je klub koji ima svoja pravila koja moraju da se poštuju.

Da bi Beogradu olakšao uspostavljanje evropskih standarda, Brisel će u naredne tri godine kao pretpristupnu pomoć obezbediti više od 550 miliona evra. Takođe, Evropska komisija saopštila je da je od 2001. Srbija od Evropske unije kao pomoć dobila milijardu evra, o čemu možete čitati na našem ekonomskom portalu.

Nastavak pregovora o vizama

Istovremeno, pregovori o liberalizaciji viznog režima između Beograda i Brisela biće nastavljeni danas i sutra.

Iz delegacije Evropske komisije saopšteno da je da bi u narednih nekoliko nedelja trebalo da budu završeni tehnički pregovori, posle čega bi sporazum bio prosleđen zemljama-članicama Evropske unije.

Briselska delegacija saopštila je da bi, ukoliko sve bude po planu, vizne olakšice za određene kategorije građana Srbije počele da se primenjuju od 1. januara 2008.

Inače, pitanje viznih olakšica povezano je i sa tzv. readmisijom, odnosno prihvatom građana Srbije koji nelegalno borave u zemljama Evropske unije.

Polt poziva Albance na glasanje

Američki ambasador u Srbiji Majkl Polt pozvao je u Bujanovcu Albance da izađu na parlamentarne izbore i da svojim glasom učestvuju u kreiranju budućnosti zemlje i regiona.

Polt je rekao da bojkot izbora nije dobro rešenje za Albance, kao što ni za Srbe nije dobro da bojkotuju kosovske institucije. Komentarišući Rezoluciju za pomoć demokratskoj vlasti u Srbiji, koju su podnela tri američka senatora, američki ambasador je rekao da je video nacrt tog predloga, kao i da je dodao neke svoje komentare za koje je mislio da treba da se nađu u toj rezoluciji.

Poruke podrške puta ka EU

Inače, u prethodnih pet dana u Srbiji su bili šefovi diplomatija Slovenije, Švedske, Slovačke, premijer Grčke, a danas i ministarka spoljnih poslova Austrije i premijer Rumunije.

Svi su govorili o značaju pobede demokratskih snaga na predstojećim izborima. Poruku iste sadržine uputio je i premijer Velike Britanije Toni Bler, koji je u izjavi za Blic rekao da izolovana Srbija neće biti stabilna.

Saradnik Instituta za međunarodnu politiku i bezbednost u Berlinu Dušan Reljić kaže za B92 da je ono do čega je najviše stalo zemljama Evropske unije i Zapadu u celini da na parlamentarnim izborima u Srbiji u nedelju pobede "one snage koje Zapad voli da zove demokratski tabor".

"Ono što Evropska unija ni u kom slučaju ne bi želela da vidi jeste dalje jačanje Srpske radikalne stranke i uključenje te partije u vlast u Srbiji, jer bi to dovelo da zaustavljanja reformi u Srbiji i do nazadovanja, pa čak jednog pogoršanja celokupne bezbednosne situacije u jugoistoku Evrope", smatra on.

Blaža i otvorenija komunikacija

Međutim, za razliku od ovih izbora, pred izbore decembra 2003. u Beograd su dolazili glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte i visoki predstavnik EU Havijer Solana, a glavna tema je bila saradnja Srbije sa Hagom.

Ksenija Milivojević, koja je na prethodnim parlamentarnim izborima, decembra 2003, bila portparol stranke G17 plus, primećuje da su poruke i dolazak evropskih zvaničnika pred ove izbore znatno intenzivniji.

"Definitivno je stav Evrope, odnosno konkretnih zemalja, čiji zvaničnici su dolazili i dolaze u posetu Srbiji, da prosto treba vrlo jasno staviti do znanja i građanima Srbije da zemlja ima evropsku perspektivu, uz određene uslove koje svi znamo", smatra ona.

"Jako je dobro što se neposredno pred izbore nema oglašavanja Haškog tribunala i ja se nadam da ga neće ni biti, barem ne u narednih nekoliko dana, i vidi se razlika u odnosu na prethodne izbore u toj vrsti komunikacije prema Srbiji, koja je sada mnogo blaža i mnogo otvorenija", ocenjuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: