Lične karte ipak bez čipa

Izdavanje novih ličnih karata u Srbiji neće početi 27. januara, kako je zakonom predviđeno.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.01.2007.

12:41

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da će Vlada doneti uredbu kojom se propisuje da čip neće biti obavezan deo prilikom izdavanja novih ličnih karata. On je rekao da će tom uredbom, praktično, biti preciziran Zakon o ličnoj karti, usvojen u julu prošle godine.

Upitan da li će nove lične karte početi da se izdaju od 27. janaura, što je rok propisan prelaznim odredbama zakona, Jočić je naveo da misli da će rok biti probijen.

Odredba zakona da obrazac lične karte sadrži prostor za kontaktni mikrokontroler - čip, izazvala je prilikom usvajanja zakona polemiku da li će čip sa ličnim podacima moći da se očita na daljinu i da li će time biti ugrožena privatnost.

"Građani koji su u prethodnom periodu izražavali zabrinutost da bi zbog čipa mogla biti narušena privatnost njihovih ličnih podataka više nemaju razloga da strahuju jer po uredbi Vlade nove lične karte neće imati čipove", izjavio je Jočić.

Lična karta će biti savremeni dokument, naveo je Jočić, i sadrzaće biometrijske podatke.

Prema zakonu, u obrazac se unose podaci o vlasniku - ime i prezime, pol, datum i mesto rođenja, matični broj i slike biometrijskih podataka - fotografija, otisak prsta i potpis.

Jočić je rekao da je, nakon što Vlada usvoji uredbu, potrebno da ministar napiše pravilnik o obrascu i time će biti upotpunjena regulativa.

Obrasce će izrađivati Zavod za izdavanje novčanica, a ne MUP, naveo je Jočić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: