Država na prodaju

U Velikoj Britaniji u prodaji se našla mini država.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 09.01.2007.

09:18

Default images

Reč je o malom ostrvu Siland, udaljenom 11 kilometara od obale u Eseksu, na istočnoj obali Engleske. Na tom ostrvu, preciznije platformi, u II svetskom ratu bila baza Kraljevske mornarice, ali je posle rata napuštena.

Pre 39 godina na napušteno ostrvo, veličine 550 kvadratnih metara, naselio se izvesni Roj Bejts sa svojom porodicom. Kraljevska mornarica je pokušala da ga iseli, ali je on uzvratio pucnjima iz puške, pa su se vojnici povukli. Spor je dospeo do suda, koji je presudio da Vlada nema pravo da raspolaže tom teritorijom jer je ostrvo Siland van kontrolne zone od 4,8 kilometara, pa je mini država ostala samostalna.

Iako nigde nije priznata, ta država ima pasoš, valutu, poštanske marke i zvanično se zove Kneževina Siland.

Ostrvo se prodaje za 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: