Kosovo - pregovori ili rešenje

Jedno od najvažnijih pitanja u Srbiji - status Kosova - trebalo bi da bude rešeno u 2007. Šta strane očekuju u narednom periodu?

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.01.2007.

10:39

Default images

Prema najavama, predlog Martija Ahtisarija trebalo bi da bude poznat posle izbora u Srbiji, a o njemu bi Savet bezbednosti mogao da raspravlja već u martu. Rešenje kosovskog statusa, kao i većina stvari u Srbiji, čekaće parlamentarne izbore, koji su zakazani za 21. januar. Iako je prvobitno rok bio kraj prošle godine, rok je pomeren ubrzo nakon što su izbori raspisani.

Nakon tog datuma, glavni pregovarač Marti Ahtisari trebalo bi da iznese svoj predlog za rešenje statusa. To je za B92 potvrdila i doskorašnja Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang.

"Gospodin Ahtisari će u svojoj izjavi, odnosno u predlogu, saopštiti koje je najbolje rešenje po njegovom mišljenju. Ali, njegov mandat je samo da iznese predlog. On neće doneti konačnu odluku o tome kakav će budući status Kosova biti. To je posao Saveta bezbednosti", kaže ona.

"Ono što će on uraditi jeste da će dati predlog Savetu bezbednosti, a onda će Savet doneti konačnu odluku", rekla je ona.

Međutim, dok međunarodna zajednica očekuje da se pregovorima, odnosno rešenju za status bliži kraj, zvanični Beograd ima potpuno drugačije mišljenje.

Koordinator pregovaračkog tima Slobodan Samardžić naveo je u izjavi za B92 da pravi pregovori tek slede. "Ono što je Ahtisari do sada radio zapravo je jedna simulacija pregovora i neko će shvatiti da takva metodologija pregovaranja ne vodi ničemu. To je pregovaranje bez pregovaranja", smatra on.

"Mora da počne pregovaranje o njegovom predlogu, ali on sadržinski mora biti dovoljno širok, sa alternativama, da bi bilo elemenata za pregovaranje", kaže Samardžić.

"Mislim da bi tek u takvom jednom normalizovanom pregovaračkom procesu bilo izgleda da se nađe rešenje koje će zadovoljiti i srpsku i albansku stranu, ali i neku generalnu evropsku politiku mira i napredovanja", navodi on.

O predlogu Martija Ahtisarija za budući status Kosova, prema nekim najavama, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da raspravlja već u martu, dok će implementacija statusa početi u toku leta.

Priština: Nema se o čemu više pregovarati

Albanska strana smatra pregovore završenim (arhiva, Beta)
S druge strane, kosovski Albanci, odmah nakon odlaganja rešenja zbog izbora u Srbiji, burno su negodovali, pa zbog toga očekuju da će se do rešenja doći vrlo brzo.

U Prištini smatraju i da je dnevni red iscrpljen, da su pregovori završeni, i da sada preostaje međunarodnoj zajednici da nametne konačnu odluku.

U ime pregovaračke ekipe, predsednik Kosova, Fatmir Sejdiju, rekao je da prištinski pregovarački tim ne smatra svrsishodnim nastavljanje pregovora u Beču, ali da je zbog kooperativnosti prema međunarodnoj zajednici spreman eventualno za još jednu rundu razgovora, ako to Marti Ahtisari bude zatražio.

U prištinskim političkim krugovima procenjuje se da je nakon potpuno isrcprljivanja mogućnosti za kompromis u okviru bečke pregovaračke formule, pitanje statusa sada podignuto na nivo svetskih sila, odnosno Kontakt grupe i Saveta bezbednosti, i da će u drugoj završnoj fazi statusnog procesa Priština i Beograd biti više posmatrači nego što će moći da utiču na odluku.

Nakon posete Sjedinjenim Američkim Državama, član pregovaračkog tima Veton Suroi još je preciznije sumirao stav službene Prištine o pregovorima o statusu.

"U onom momentu kada bude predat paket gospodina Ahtisarija, smatraćemo da je s tom fazom pregovora i formalno gotovo i da su oni ušli u fazu političkog odlučivanja na nivou Kontakt grupe i Saveta bezbednosti", rekao je Suroi.

"Nadzirana nezavisnost za Kosovo"

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari predložiće početkom februara "nadziranu nezavisnost" kao rešenje budućeg statusa Kosova, piše danas bečki dnevnik "Prese".

O ovom rešenju bi 26. januara u Beču, kako navodi "Prese" pozivajući se na neimenovane zapadne diplomatske izvore, trebalo da se usaglase članice Kontakt grupe, a odluka Saveta bezbednosti trebalo bi da usledi u martu.

List ukazuje da se Srbija, uz pomoć Rusije, protivi nezavisnosti Kosova i da su zato posmatrači do sada verovali da u predlogu Ujedinjenih nacija neće biti reči o formi budućeg statusa Kosova.

"No, sada, pre svega države Evropske unije zahtevaju jasne odredbe. Novu međunarodnu misiju na Kosovu treba da vodi Evropska unija. Ona, pak, u to hoće da se upusti samo ako su okviri jasni", citira "Prese" neimenovanog zapadnog diplomatu.

Lončar: Predlog mora uvažavati granice Srbije

Predlog Martija Ahtisarija za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije će za Srbiju biti legalan i legitiman jedino ako bude saglasan sa Poveljom Ujedinjenih nacija, odnosno ako bude garantovao nepromenjivost njenih granica, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar.

"Povelja UN garantuje nepovredivost granica svake međunarodno priznate države i nemoguće je samo Srbiju izuzeti i njene granice prekrajati", rekao je Lončar novinarima posle sednice Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije do sada nije videla Ahtisarijev predlog, ali njime se, kako je naglasio, ne sme predlagati ništa osim stepena i oblika autonomije koju će Kosovo imati u okviru Srbije.

"Ako se Ahtisari iza leđa Srbije tajno dogovorio sa albanskim separatistima o nekoj nezavisnosti pokrajine, takav predlog za Srbiju
jeste ništavan, nelegitman i nelegalan", rekao je Lončar.

Takav stav je, kako je istakao, iznet je u pismu premijera Vojislava Koštunice generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu, a o sadržaju pisma narednih dana će biti obaveštene vlade svih država-članica Ujedinjenih nacija.

Koštunica je juče u pismu Ban Ki-Munu uputio "izričit zahtev" da UN pruže punu zaštitu nepovredivosti državnih granica Srbije, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Premijer Srbije je istakao da mora biti "van svake sumnje da je i neprihvatljivo i nemoguće" da se "protivno volji Srbije prekrajaju njene međunarodno priznate granice i da se na delu od 15 odsto teritorije Srbije, pored postojeće, stvara još jedna albanska država".

"Pregovori i posle predloga"

Srpski pregovaraèi Leon Kojen i Slobodan Samardžiæ (FoNet)
Leon Kojen smatra da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni i nakon predloga rešenja koje će izneti Marti Ahtisari.

Koordinator beogradskog pregovaračkog tima je u intervjuu za "Večernje novosti" kazao da predlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova, koji bi trebalo da bude predstavljen posle izbora u Srbiji 21. januara, neće biti obavezujuća skica rešenja.

"Ta je ideja propala kada je postalo jasno da ni u Kontakt grupi, ni među ključnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, nema saglasnosti oko ključnog pitanja: autonomija ili nezavisnost", rekao je Kojen, koji je i savetnik predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: