Cobel: Perspektiva ili mrak

Nemačka danas preuzima predsedavanje Evropskom unijom u narednih šest meseci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.01.2007.

10:21

Default images

Ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel kaže u intervjuu za B92 da su parlamentarni izbori u Srbiji značajni koliko i oni 2000. On smatra i da sadašnja Vlada Srbije nije učinila dovoljno da ispuni uslove za približavanje EU, a navodi da se to ne odnosi samo na obaveze prema Hagu.

Cobel se nada da će na izborima pobediti demokratske snage i dodaje da one nose veliku odgovornost. "Ako osvoje solidnu većinu na izborima, onda imaju obavezu da u interesu Srbije sarađuju i da se ujedine u snažnu demokratsku Vladu", kaže Cobel.

"Čvrsto smo ubeđeni da Srbija i Balkan ne smeju ostati izolovani od evropskih tokova. Jasna evopska perspektiva je data svim zemljama Zapadnog Balkana na samitu u Solunu u leto 2003. i to je više puta potvrđeno, ali to znači i da sve države moraju poštovati preuzete obaveze", kaže on.

"Za Srbiju to konkretno znači da, čim budu ispunjeni uslovi, dakle čim Vlada Srbije uspostavi punu saradnju sa Hagom, biće nastavljeni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, a to će stvoriti mogućnost da se Srbija kandiduje za članstvo u EU", kaže Cobel.

On navodi da, međutim, sem Haga, ima drugih uslova. "To su standardni uslovi koji su dogovoreni. Mi smo se držali svojih obaveza, što se ne može reći za Vladu Srbije, koja svoj deo obaveza nije ispunila uz odgovarajuću odlučnost", kaže Cobel.

"Želeo bih da kažem kako se nadam da ćemo posle izbora imati novu demokratsku vladu, koja će doneti promene i obezbediti ponovno pokretanje tog procesa i nadam se da ćemo potom što pre završiti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju", kaže on.

Na pitanje o tome šta će biti ako na izborima ne pobede demokratske stranke, Cobel odgovara da će u Srbiji nastupiti mrak.

Ceo intervju možete pročitati u rubrici Intervjui

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: