Kontakt grupa o planu za Kosovo

Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari predstavio je Kontakt grupi svoj predlog za rešenje statusa Kosova. Rusija "skeptična".

Izvor: B92, FoNet

Petak, 26.01.2007.

07:12

Default images

Kako je preneo Rojters, Rusija, osim što je skeptična u vezi s pitanjem Ahtisarijevog plana, na sastanku Kontakt grupe tražila je da se odloži donošenje rešenja za Kosovo dok se u Srbiji ne formira nova vlada. Prema istom izvoru, pet članica Kontakt grupe sa Zapada (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) podržavaju plan i ne smatraju da je potrebno bilo kakvo odlaganje.

Posle sastanka nije bilo zvaničnih izjava, a na sadržaj dokumenta i Beograd i Priština moraće da sačekaju još nedelju dana, što potvrđuje i Ahtisarijev portparol Remi Durlo: "Ne, ne mogu da govorim o detaljima sastanka, on je bio iza zatvorenih vrata. Sledeći korak je jasan - to je zvanično predstavljanje ovog dokumenta, ovog predloga obema stranama."

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov izjavio je da će reakcija Beograda i Prištine na plan o rešenju statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija biti principijelno važna.

"Reakcija dve strane na predlog specijalnog predstavnika imaće principijelan značaj za odredjivanje daljih koraka u rešavanju problema", kazao je Titov agenciji Interfaks.

Ivanović: Tek potvrda postojećeg stanja

Predstavnik Srba sa  Kosova Oliver Ivanović za B92 ocenjuje da efektivna nezavisnost za Kosovo samo potvrđuje postojeće stanje: "To, normalno, nosi određene opasnosti sa sobom, jer Kosovo ima sve institucije koje su mu potrebne i nema potrebe ni za kakva dodatna ovlašćenja, ali postoji jedna romantičarska želja i arhaična želja da se ovde formira nova država. Treba ozbiljno shvatiti ovo na čemu Rusi insistiraju, jer mislim da je preko potrebno da se formira nova demokratska vlada, na osnovu demokratskih izbora, koja će imati pun demokratski i politički kapacitet da nastavi da se bavi pitanjem Kosova i Metohije. U ovom vakuum stanju nemamo pregovarački tim, niti imamo vladu koja bi mogla da nosi ovako ozbiljan zadatak".

S druge strane, na Kosovu su, pred saopštavanje predloga o budućem statusu, uvedene pojačane mere bezbednosti. To je saopštio ministar unutrašnjih poslova Fatmir Redžepi, koji u svom izveštaju o bezbednosnom stanju tvrdi da na Kosovu deluju snage srpskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Predlog o kosovskom statusu, koji se očekuje da uskoro bude objavljen, može probuditi nezadovoljstvo pojedinaca i manjih grupa na Kosovu. Prethodno odlaganje rešenja za Kosovo bilo je praćeno nezadovoljstvom građana, kao i njihovim dilemama o statusnom procesu", rekao je Redžepi poslanicima Skupštine, obrazlažući odluku o pooštravanju mera bezbednosti.

Iako je trenutnu situaciju ocenio stabilnom i mirnom, Redžepi je rekao da je ona veoma osetljiva i da su mere bezbednosti povišene na celoj teritoriji Kosova, s posebnim naglaskom na sever, što je on ocenio kao politički problem koji čeka da se desi i gde je posebno povećano prisustvo policijskih i snaga NATO-a. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, na Kosovu, i posebno u srpskim sredinama, deluje i srpsko ministarstvo unutrašnih poslova: "Te strukture su pod stalnim monitoringom KPS-a, UNMIK-a i drugih bezbednosnih organa", rekao je Redžepi.

Pored priprema vezanih za bezbednost, u Prištini se vrše i druge pripreme za oglašavanje statusa. Nakon susreta sa šefom kancelarija zemalja članica Kontakt grupe, premijer Agim Čeku, naglašavajući svoje ubeđenje da će kosovski paket biti u skladu sa većinskim očekivanjima građana, najavio je mogućnost da sve ne bude baš onako kako se to na Kosovu očekuje: "U paketu će možda biti i elemenata koji nisu baš tako poželjni. Neće baš sve biti onako kako mi to želimo, ali će za građane Kosova to u celini biti prihvatljiv paket", kazao je Čeku.

Osim toga, na sednici Skupštine Kosova traženo je da Ahtisarijev plan odmah bude prosleđen kosovskom parlamentu, čim zvaničnici u Prištini sledećeg petka budu bili upoznati s njim.

Informacije o sadržaju plana

Sadržaj Ahtisarijevog predloga neće biti objavljen dok s njim ne budu upoznate srpska i albanska strana. Kako je ranije najavljeno, Ahtisari će 2. februara posetiti Beograd i Prištinu.

Prema saznanjima B92, učesnici sastanka u Beču samo će komentarisati Ahtisarijev predlog i neće biti izmena dok predlog ne bude predstavljen Beogradu i Prištini.

Izvor B92 nagoveštava da to nije završni predlog statusa i da postoji mogućnost da se organizuju nove runde pregovora Beograda i Prištine.
Kako saznaje agencija Rojters, plan Martija Ahtisarija ne pominje suverenitet Srbije na Kosovu, a Srbima u Pokrajini, koja se kreće ka nezavisnosti, daje znatnu autonomiju.

Pozivajući se na diplomatske izvore, ta britanska agencija prenosi da se u nacrtu Ahtisarijevog plana Kosovu daje pravo da sklapa međunarodne sporazume i ulazi u međunarodne organizacije i institucije - potencijalno uključujući Ujedinjene nacije, Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku.

U nacrtu se pominje da će Kosovo preuzeti svoj deo imovine, kao i dugova, koji su ranije pripadali bivšoj Jugoslaviji i Srbiji.

Srbima na Kosovu nudi se široka samouprava, značajna kontrola u vođenju lokalne policije i pravo na izvesne direktne veze sa Beogradom. Takođe se ostavlja mogućnost dvojnog državljanstva za građane koji žive na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: