Potrošačka groznica i ove godine

Poslednji dan 2006. obeležile su velike gužve na pijacama i prodavnicama.

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2006.

15:23

Default images

Svake godine u ovo vreme, pored prazničnog raspoloženja i uživanju u kupovini, prisutan je i stres. Neki troše više nego što imaju, drugi su neodlučni, a neki sve rade u poslednji čas. U poslednji čas kupovale su se jelke, ali i namirnice za novogodišnju trpezu. S prosečnom platom od 250 evra, danas su retki oni koji su računali koliko su potrošili.

I za kupovinu poklona mnogi su ostavili poslednji dan. Mnoge kupce privukle su rasprodaje jer su popusti od 15 do 70 odsto. Zbog novogodišnje euforije, tokom vikedna su gotovo svi butici radili do ponoći. Ipak, čekanje u redovima bilo je neizbežno.

Psiholozi kažu da novogodišnja atmosfera ne dozvoljava da i oni najracionalniji ostanu samo posmatrači.

U čitavom svetu u ovo vreme vlada potrošačka groznica. Na poklone najviše troše Amerikanci, oko 1.000 dolara po osobi. U Evropi su ove godine na prvom mestu Rusi, koji su potrošili jednu mesečnu platu, odnosno 550 evra na poklone.

Za ekonomiste je ta vrsta potrošnje jedan je od pokazatelja stanja u privredi i standarda građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: