Bugarska i Rumunija ulaze u EU

Rumunija i Bugarska danas u ponoć obeležavaju ulazak u Evropsku uniju.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.12.2006.

11:05

Default images

Povodom prijema u EU, na centralnom trgu u Bukureštu će u noći između 31. decembra i 1. januara biti organizovan Doček integracije. Manifestacije u rumunskoj prestonici će početi podizanjem zastave Evropske unije i intoniranjem himne Unije, Ode radosti, pred sedištem Vlade.

Svečanostima će prisustvovati predsednik Evropskog parlamenta Žosep Borel, evropski komesar za proširenje Oli Ren, komesar za komunikacije Margo Valštrom i šefovi diplomatija Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, Danske Per Stig Meler i Bugarske Ivajlo Kalfin.

Na centralnom trgu u Sofiji biće održan koncert, na kom će se, kako se očekuje, okupiti više desetina hiljada građana.

Biće emitovani govori predsednika Evropske komisija Žozea Manuela Baroza, predsednika Bugarske Georgija Prvanova i premijera Sergeja Staniševa.

Nebo nad bugarskom prestonicom biće osvetljeno "Piramidom svetla", koju će oblikovati snopovi usmereni sa crkve Svetog Aleksandra Nevskog, sinagoge i džamije.

Gašenje reaktora u Bugarskoj

Sofija, pripreme za proslavu (Beta)
Dva reaktora u jedinoj bugarskoj nuklearnoj elektrani Kozloduj biće ugašena nekoliko sati pre ulaska Bugarske u Evropsku uniju, saopštila je bugarska nacionalna električna kompanija.

Gašenje dva reaktora, snage od po 440 megavata, napravljenih u Rusiji, deo je sporazuma Bugarske i EU. EU je zahtevala zatvaranje 25 godina starih reaktora iz bezbednosnih razloga.

Elektrana Kozloduj će nastaviti sa radom sa dva reaktora tipa VVER snage po 1.000 megavata, koji su takođe proizvedeni u Rusiji.

Operacija uklanjanja dva manja reaktora trajaće nekoliko sati danas uveče. U roku od nekoliko meseci, nuklearno gorivo biće uklonjeno iz ugašenih reaktora i uskladišteno u elektrani.

Prema zvaničnim procenama, ceo proces uklanjanja reaktora i čišćenja lokacija na kojima su bili trajaće decenijama i koštaće Bugarsku 500 miliona evra.

Stručnjaci su procenili da bi gubici Bugarske zbog zatvaranja dela elektrane Kozloduj mogli biti čak 1,5 milijardi dolara, budući da će ta zemlja morati da smanji izvoz električne energije kako bi podmirila sopstvene potrebe.

Kao nadoknadu za gašenje reaktora, koji imaju upotrebnu dozvolu do 2013. godine, Bugarska će od Evropske unije dobiti 220 milona eura do 2009. godine.

Nemačka od sutra predsedavajuća EU

Berlin
Nemačka sutra preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom. Jedan od glavnih ciljeva Nemačke kao predsedavajuće biće stabilizacija Zapadnog Balkana i nastavak njegovog puta ka EU.

Nemačka će tokom predsedavanja, koje preuzima od Finske, biti suočena s teškim zadatkom postizanja konsensusa o budućem statusu Kosova, a EU priprema i preuzimanje misije od UNMIK-a, čiji će se mandat pre svega odnositi na oblast pravosuđa i policije.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel je 14. decembra u Bundestagu, obrazlažući plan nemačkog predsedavanja EU, ocenila da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu ulaska u EU, ali da to nije garancija za članstvo u toj integraciji jer je prethodno potrebno ispuniti sve kriterijume za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: