Zastavino oružje ide u Jermeniju

Rusija zvanično odobrila srpski izvoz oružja u Jermeniju, potvrdili ruski ambasador i kabineti predsednika i premijera Srbije.

Izvor: B92

Subota, 30.12.2006.

10:03

Default images

Prema postignutom dogovoru, obim i vrsta izvezenog naoružanja ne bi trebalo da remete bilans snaga u kaspijskom regionu. U međuvremenu, država je povećala vlasnički udeo u svim preduzećima namenske industrije, tako što je potpisan ugovor prema kome se dugovanja srpskih fabrika naoružanja pretvaraju u vlasnički udeo države.

Radnici Zastave oružje danas su se sastali sa predsednikom Tadićem, zahvalivši mu na angažovanju i rešavanju spornog izvoza oružja. Predsednik je izjavio da je bila elementarna stvar ponovo pokrenuti pitanje da li postoji spoljnopolitički problem da se oružje iz Srbije izveze u Jermeniju.

"Ne mogu da razumem da smo od Rusije dobili negativan stav za izvoz oružja u Jermeniju pre nekoliko meseci i da se niko u državi nije pomerio i postavio pitanje da li to baš mora tako da bude", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da Srbija ne želi da izvozom oružja ili bilo kojim izvozom dovodi u pitanje svoje bilateralne odnose sa svetskim silama, navevši Rusiju, SAD, Evropsku uniju i Kinu.

"Ponašamo se odgovorno, ali istovremeno moramo sve vreme da se borimo za našu privredu kao i svaka druga zemlja", rekao je Tadić, kao i da je zadovoljan što je zvaničan odgovor od Rusije povodom izvoza oružja u Jermeniju dobio za manje od 24 sata.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da pozitivan odgovor Rusije očigledno pokazuje da ta zemlja od nas nije ni tražila da ne izvozimo oružje u Jermeniju, već da, kako se izrazio, neko u Srbiji bolje prepoznaje i štiti ruske interese od same Rusije.

Dragišić kaže i da se "neko drznuo" da uskrati Zastavi Namenskoj 2,5 miliona dolara u situaciji kada se ta industrija bori za opstanak.

"Naravno, oružje je politička roba, i treba biti potpuno načisto sa tim da se moraju uzeti svi politički aspekti, u obzir prilikom izvoza oružja, ali se mora uraditi dobra analiza, a ne 'ad hok' odlučiti da bi se Rusima izgleda dopalo ako mi ne bi izvezli oružje u Jermeniju", kaže Dragišić.

Dragišić objašnjava i da ponašanje prema Rusiji, koje naziva udvoričkim, ozbiljno vređa dostojanstvo naroda i države. Zemlja koja drži do sebe ne sme tako da se ponaša, da izlazi sa ustupcima koje niko ne traži i da ustupke pravi na štetu vlastite industrije, zaključuje ovaj analitičar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: