Eksplozija na madridskom aerodromu

Četiri osobe povređene kada je eksplodirao automobil bomba na aerodromskom parkingu posle anonimnog telefonskog upozorenja.

Izvor: B92

Subota, 30.12.2006.

11:04

Default images

Španski državni radio javio je da je druga osoba, koja je pozvala telefonom i predstavila se kao član baskijske separatističke organizacije ETA, rekla je da je ta grupa postavila bombu. Ako istraga dovede do takvog zaključka, to će označiti kraj primirja koje je ETA proglasila u martu.

"Jedna osoba se za sada vodi kao nestala", rekao je ministar na konferenciji za novinare i precizirao da je u toku potraga za tom osobom. Lakše su povređena dva policajca, jedan taksi vozač i jedan civil, navela je hitna služba.

Četvrti terminal aerodroma Barahas evakuisan je posle telefonskog poziva drumskoj spasilačkoj službi, javio je radio.

Eksplozija se čula u krugu od nekoliko kilometara od aerodroma sa koga je saobraćaj obustavljen. Visok stub dima vije se sa mesta eksplozije.

Policija je blokirala sve prilaze aerodromu.

ETA je u martu proglasila primirje posle četiri decenije oružane borbe za nezavisnost Baskije. Za to vreme ubijeno je više od 800 ljudi.

Španski premijer Hose Luis Rodriges Zapatero u junu je najavio da će pokrenuti mirovne pregovore sa organizacijom ETA, ali je ta grupa u novembru zapretila da će prekinuti sve kontakte sa vlastima ako ubrzo ne dođe do napretka u odvojenim pregovorima o budućnosti Baskije.

Podsetimo, Španiju su marta 2004. potresele višestruke eksplozije u vozovima u Madridu, kada je poginula 191 osoba, što je povezano sa aktivistima Al Kaide. Tada nije bilo nikakvog upozorenja pre napada.

Sapatero obustavio sve inicijative za dijalog s Etom

Španski premijer Hose Sapatero naložio je "obustavu svih inicijativa" vezane za dijalog sa baskijskom separatističkom organizacijom Eta, nakon današnjeg napada na madridskom aerodromu, javljaju agencije.

"Odlučio sam da obustavim sve inicijative vezane za dijalog s Etom", izjavio je Sapatero na konfereniciji za novinare.

Španski premijer je najenergičnije osudio današnji napad koji je, kako ocenio, "potpuno nespojiv" s prekidom vatre koji je Eta proglasila 22. marta.

"Uslov za dijalog bio je i ostaje nesumnjiva spremnost Ete da odustane od nasilja", ukazao je Sapatero.

Lider stranke Batasuna, koja je političko krilo Ete, Arnaldo Otehi izjavio je, međutim, da mirovni proces "nije prekinut" današnjim napadom.

"Mirovni proces nije prekinut. To želimo da jasno prenesemo", rekao je Otehi na konferenciji za novinare u San Sebastijanu i istakao da su
pregovori "potrebni više nego ikada".

Otehi je, u ime svoje stranke, izrazio saučešće svim ljudima koji su pogođeni današnjim napadom, mada ga nije izričito osudio.

U jutrošnjoj eksploziji automobila-bombe na aerodromu u Madridu nestale su dve osobe, a njih 19 je povređeno.

Nestali su poreklom iz Ekvadora - Dijego Estasio i Karlos Alonso, rekao je agenciji Frans pres neimenovani izvor iz španskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: