Pogubljen Sadam Husein

Sadam Husein, osuđen zbog zločina protiv čovečnosti, pogubljen vešanjem jutros u 6 sati po lokalnom (4 sata po srednjeevropskom) vremenu.

Izvor: B92

Subota, 30.12.2006.

10:00

Default images

Kazna je izvršena u severnom Bagdadu na nepoznatoj lokaciji, kako bi se izbegli mogući sukobi sa sledbenicima Sadama Huseina. Mala grupa Iračana prisustvovala je pogubljenju. Oni su bili prisutni kada je sudija čitao presudu Huseinu, dok je on držao u ruci Kuran. Straža je bila pod maskama. Husein je zatim obešen. Pogledajte video.

Iračka televizija prikazala je snimke posmrtnih ostataka bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, pogubljenog ranog jutros, prenele su strane agencije. Privatna šiitska televizija Beladi je prikazala telo Sadama Huseina, uvijeno u beli čaršav i čiji je gornji deo otkriven tako da se vidi prelom vrata tokom vešanja.

Iračka televizija je danas ranije prikazala deo egzekucije kao dokaz pogubljenja upućen javnosti, ali nije prikazano samo vešanje.

Na tom snimku se vidi Husein koji ima lisice na rukama i nogama, u maloj prostoriji nekog od zatvora gde su pogubljeni mnogi pre njega, naročito u vreme njegove vladavine. Nije pravljena posebna prostorija za vešanje za bivšeg iračkog predsednika.
Egzekucija
On je odbio da mu se stavi kapuljača preko glave, a prisutni su svetskim medijskim stanicama izjavili da je delovao uplašeno i slomljeno, a da nije pokazao nikakvo kajanje za svoje postupke. Pred smrt je izjavio "Bog je veliki", a zatim "Palestina je arapska zemlja".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Moafak al-Rubaj, koji je prisustvovao vešanju, rekao je da nijedan stranac nije prisustvovao vešanju, kao i da je Husein imao obe ruke vezane za vreme pogubljenja.

"U ruci je držao Kuran, koji je želeo da se nekome pošalje. Uzeto je ime kome je želeo da pošalje Kuran i obećano mu je da će to biti učinjeno", rekao je savetnik.

Telo Sadama Husein prebačeno je večeras američkim avionom u njegov rodni grad Tikrit, gde je predato plemenskim vodjama, potvrdio je libanski advokat Bušra-al-Halili.

Građani koji slave u manjim grupama mogli su se videti tokom dana na ulicama iračkih gradova, naročito u šiitskim krajevima zemlje, ali i u iračkim iseljeničkim porodicama u SAD. Međutim, nekoliko sati posle pogubljenja, bomba je eksplodirala u šiitskom gradu Kufa u južnom Iraku, kada je poginulo 30 ljudi, a ranjeno 45.

Husein je proglašen krivim za masakr 148 žitelja šiitskog sela Dudžail. Međutim, za vreme njegove vladavine stotine hiljada ljudi su mučene i ubijene, često pokopavane u masovnim, neobeleženim grobnicama.

Iračka državna televizija javila je da je jutros pogubljen i Sadamov polubrat Barzan al-Tikriti i bivši sudija Avad al-Bandar, koji su obuhvaćeni istom optužnicom kao i bivši irački diktator.

Strane i domaće reakcije na egzekuciju Sadam Huseina pročitajte ovde, a biografiju bivšeg iračkog predsednika ovde.

Sahrana možda već sutra

Libanski advokat odbrane Bušra al-Halil rekao je agenciji Rojters da se telo bivšeg iračkog diktatora od večeras nalazi u Tikritu.

Viši irački zvaničnik takođe je potvrdio Rojtersu da je telo Sadama Huseina predato vođi njegovog Albu Nasir plemena, i da će biti prebačeno u njegovu rodnu provinciju Salahadin, gde će biti sahranjen.

Halil je rekao i da ćerka bivšeg predsednika Ragd, koja živi u egzilu u Jordanu, u kontaktu sa plemenskim vođama treba da donese odluku o bezbednom mestu sahrane koje će biti ili u porodičnom groblju u Avji, selu u blizini Tikrita, ili u Ramadi, uporištu sunitskih pobunjenika, 110 kilometara zapadno od Bagdada.

Sadam Husein bi mogao da bude sahranjen već sutra, rekao je Halil. Ragd je ranije zatražila da se telo njenog oca prebaci u Jemen, gde bi bio privremeno sahranjen, dok se ne steknu uslovi da se prebaci u Irak, gde bi bio sahranjen uz odgovarajuću ceremoniju.

Američki vojnici su u stanju pripravnosti zbog mogućeg nasilja koje bi mogla da izazove sunitska manjina, kojoj je pripadao i Sadam Husein.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: