Slovenački tolar odlazi u istoriju

Sutra će u Sloveniji biti poslednji dan poslovanja u tolarima i njegovog učešća u platnom prometu u bankama.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2006.

12:13

Default images

Slovenija 1. januara 2007. postaje prva nova članica Evropske unije koja preuzima zajedničku evropsku valutu i zaključno sa 14. januarom potpuno ukida svaki finansijski saobraćaj petnaest godina starog tolara.

Poslovanje u bankama u evrima počeće 3. januara iduće godine, a 1. i 2. januara biće otvorene 52 dežurne poslovnice, koje će vrštiti samo promenu tolara u evre, te promenu evropskog novca veće vrednosti u manje.

Podizanje gotovine do 200 evra biće moguće u svim otvorenim bankama samo u slučaju zakazivanja rada bankomata, saopštila je Banka Slovenije.

Tolari će se na bankomatima u Sloveniji moći dizati samo do 21 čas poslednjeg dana ove godine. Postepeno uključivanje bankomata za podizanje evra počeće posle pola noći.

Bankomati će isplaćivati evre samo u banknotama od 10 i 20 evra.

Baroso čestitao Sloveniji ulazak u evro zonu

Predsednik Evropske komisije Žoze Baroso je rekao da je ubeđen da će prelazak na zajedničku valutu u Sloveniji proteći glatko, kao i da je Slovenija zahvaljujući stabilnosti usmerenih makroekonomskih politika, dostigla visok stepen trajne konvergentnosti, što je toj državi, zajedno sa rastom domaćeg bruto proizvoda po glavi stanovnika, omogućilo da se približi proseku EU.

Istovremeno je komesar Evropske komisije za privredne i monetarne odnose, Žoakin Almunia, rekao da je uvođenje evra u Sloveniju, za ovu državu velika prilika i državljane Slovenije pozvao da zajedno sa vlašću i potrošačkim organizacijama učestvuju u borbi protiv neopravdanih poskupljenja, koja bi mogla da prate prelazak na evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: