Ljoveras: Očekujem obnovu pregovora

Šef Delegacije EK u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio da očekuje da će se pregovori EU i Srbije nastaviti što pre.

Izvor: FoNet

Nedelja, 24.12.2006.

16:20

Default images

On je u intervjuu FoNet-u predočio da to zavisi od saradnje Beograda sa Haškim sudom. Ljoveras navodi da, po njegovom mišljenju, nije nemoguće da se nadoknadi izgubljeno vreme posle prekida pregovora u aprilu.

"Postoji želja da se pregovori nastave, ali to zavisi od ispunjenja uslova saradnje Beograda sa tribunalom u bliskoj budućnosti, čemu se nadamo", naglasio je šef delegacije Evropske komisije u Beogradu.

"Odnosi Srbije i Evropske unije su veoma jaki i sveobuhvatni. Sarađujemo na svim nivoima, kao što su pregovori o viznim olakšicama, potpisivanje Cefta sporazuma koji je Brisel podržao. Nadam da će se, posle izbora u Srbiji, ti odnosi ne samo učvrstiti, već i ojačati", rekao je Ljoveras.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu naglašva da je Cefta važan korak za pripremu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i za pripremu integracije Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

"Cefta pomaže približavanju Srbije ka EU i predstavlja snažnu mogućnost za ekonomsku saradnju, jer nije isto sarađivati u regionu sa 30 miliona ljudi i delovati na manjem području. Sporazum se ne odnosi samo na robnu trgovinu, već i na usluge, intelektualno vlasništvo, tako da predstavlja povoljnu priliku za strane investitore i ekonomske partnere iz inostranstva, kao i za kompanije iz Srbije koje žele da izvoze u regionu."

Žozep Ljoveras navodi da prijem Rumunije i Bugarske u EU predstavlja povoljnu priliku da se i Srbija još više približi Briselu. "To je dobro za dalju konsolidaciju regiona i ekonomski i politički razvoj Srbije", ocenio je Ljoveras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: