Dvomesečna epidemija hepatitisa C

Institut za zaštitu zdravlja proglasio epidemiju virusnog hepatitisa C na Odeljenju za dijalizu Nefrološke klinike u Kragujevcu

Izvor: B92

Subota, 23.12.2006.

10:22

Default images

Tom bolešću je od jula do oktobra zaraženo 12 bolesnika, a ove godine ukupno 29 pacijenata, rekao je za B92 zamenik direktora kragujevačkog Instituta dr Nebojša Ranković i dodaje da se izvor zaraze još uvek istražuje. Od medicinskog osoblja samo je jedan lekar zaražen, ali je situacija u bolnici izuzetno komplikovana.

Interesantno je to što je informacija o epidemiji,  koja je proglašena još 2. novembra, tek ovih dana dospela u javnost.

Na pitanje zašto se do sada ova informacija skrivala, Ranković nije mogao da odgovori jer to, kako kaže, nije u nadležnosti Instituta. Prema njegovim rečima, Institut je dva dana pre proglašenja epidemije obavestio Ministarstvo zdravlja.

"Činjenica je da se u Kliničkom centru radi laboratorijska dijagnostika hepatitisa C. Po našim saznanjima ta je procedura bila nešto sporija i tek pred kraj samog oktobra dobili smo priličan broj prijava na osnovu kojih smo obavešteni i tek smo tada mogli da reagujemo. Dvadesetak dana ili nešto više nemamo novoobolele, situacija na osnovu mera koje je predložio Institut za zaštitu zdravlja značajno bolja na samom odeljenju za dijalizu, no kako se radi o bolesnicima, tj. uzroku bolesti, to je virusni hepatitis c, koji ima period inkubacije od tri meseca, epidemiolška situacija se još uvek može smatrati nestabilnom", objašnjava Ranković.

On kaže da je u pitanju oboljenje koje nije neobično na odeljenjima za hemodijalizu. Kako u Srbiji, tako i u drugim tranzicionim zemljama, pa čak i u zemljama zapadne Evrope to nije neobično jer su pacijenti koji su podvrgnuti dijalizi mnogo više izloženi ovom oboljenju, kaže Ranković.

"Na žalost, za razliku od hepatitisa B, za hepatitis C ni u Srbiji ni u svetu još ne postoji vakcina. Ova se bolest prenosi ili seksualnim kontaktom ili krvnim derivatima, odnosno nekim postupcima koj ne zadovoljavaju sanitarno-higijenske uslove za obavljanje delatnosti. Ne smatramo da je seksualni put mogućnost koja je dovela do širenja ove bolesti, već se pre svega usmeravamo da se na samom odeljenju dijalize poboljša sanitarna situacija."

Kako su objavili kragujevački mediji, posle otkrivanja epidemije smenjena je načelnica dijalize Marina Lazarević, a na njeno mesto je postavljena Tanja Lazarević, dok je umesto načelnice nefrologije Nataše Mitrović postavljen Dejan Petrović.

Pomoćnica direktora kragujevačkog Kliničkog centra Zorica Lazić izjavila je da će država preuzeti troškove lečenja pacijenata koji su zaraženi virusom hepatitisa C.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: