Za Hag (ni)je odgovorna Srbija

Koštunica je kazao juče da bi haško pitanje bilo rešeno da nisu prekinuti pregovori sa EU. Milivojević: Odgovornost Srbije.

Izvor: B92

Subota, 23.12.2006.

11:16

Default images

“Da je poruka Srbiji iz Brisela bila pozitivnija i ovde bi se lakše rešavali problemi”, rekao je premijer na godišnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o 1.000 dana rada vlade.

Na pitanje da li je neispunjavanje obaveza prema Hagu neuspeh Vlade Srbije, Koštunica je odgovorio da je u saradnji ostvaren veliki napredak, da je veliki broj optuženih otišao u Hag i da je odgovoreno na najveći broj zahteva za dostavljanje dokumenata.  

Ksenija Milivojević, iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da nema spora oko toda da sva odgovornost za neispunjavanje obaveza prema Hagu leži na Srbiji, pošto je to njena međunarodna obaveza.

Ona ne očekuje nikakve negativne reakcije na Koštuničinu izjavu iz EU, ali takva reakcija može stići iz Haga kaže ona:

Mislim da neće biti dramatičnih reakcija, Srbija je u predizbornoj kampanji, čega je i Evropa svesna, te se i mogu očekivati i radikalnije izjave, usmerene na srpsko političko telo. Ono što može da brine jeste to da ova izjava može da implicira da je Srbija mogla da ispuni haški uslov, a da to nije učinila iz nekog razloga. U tom smislu možemo imati problem sa samim Haškim tribunalom, jer on je već neko vreme počeo da ponavlja da nema političke volje u Srbiji da se Mladić uhapsi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: