Anketa Statusa o novinarstvu

Radio, televizija i novinari B92 izabrani za najbolje na medijskoj sceni Srbije u 2006, prema anketi kolega u magazinu Status.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2006.

18:04

Default images

Već petu godinu za redom magazin Status organizuje anketu u kojoj pripadnici sedme sile biraju najbolje novinare, elektronske i štampane medije i emisije u protekloj godini. U 2006, po izboru kolega, titula najbolje televizije ponovo je dodeljena TV B92, radio B92 je najbolja radio-stanica, a novinar godine je urednik i voditelj emisije Poligraf Jugoslav Ćosić.

Pored titule najbolje televizijske stanice, B92 je osvojio sva tri mesta i u kategoriji najbolje televizijske emisije i TV lica. Radio B92 je najbolja radio-stanica, koja je osvojila ubedljivo najviše glasova i u kategoriji najboljih radio-emisija.

Za novinara godine izabran je Jugoslav Ćosić, a za najbolji tekst godine štampanih medija titulu je dobio analitičar nedeljnika Vreme Teofil Pančić.

"Naravno da je važno svakome da ga kolege cene i uvažavaju. Ja sam veoma srećan zbog ovog izbora, tim pre što su kriteriji novinara po prirodi stvari viši nego kriteriji publike", kaže Jugoslav Ćosić.

"Kad ljudi tako dobiju neko neformalno priznanje, jer ovo nije neko žiriranje, nije nagrada, već anketa, onda se obično kaže da mi je posebno drago što su me kolege izabrale. Pa, tako, eto, i meni je posebno drago što su me kolege izabrale. Ne, to je lepo, to je savim OK, ja mislim da sam svakako zaslužio to skromno priznanje", rekao je Pančić.

Novinari godine su Jugoslav Ćosić, Brankica Stanković i Filip Švarm. Bruka za profesiju su, prema anketi, Nenad Cekić iz Radio-difuzne agencije, kao i novinar Dragan J. Vučićević. Najbolje dnevne novine su Blic, Politika i Danas. Za najbolji nedeljnik izabran je list Vreme.

Senka na izbor

Međutim, senku na ovogodišnji izbor bacio je kontroverzni izbor za bruku profesije.

Naime, prošlogodišnji nosilac titule novinara godine i autorka emisije Insajder, Brankica Stanković, ovoga puta je osvojila drugo mesto u izboru za novinara godine, ali su je neke kolege ujedno proglasile i za bruku profesije.

Brankica Stanković kaže da joj je drago i da joj je čast to što su je takozvane kolege iz tabloida i pojedinih nedeljnika izabrale za bruku profesije, jer upravo njima najviše smetaju teme kojima se njena emisija bavi.

"Oni se po nalogu svete za sve što je emisija Insajder radila, a ja ću vas podsetiti da se mi u ove dve godine najviše bavimo uzrocima i posledicama ubistva premijera Srbije", kaže Brankica Stanković.

"Jako mi je žao što je to anketa anonimnih tzv. novinara, što nisu potpisani imenom i prezimenom. Evo, ja imenom i prezimenom kažem da su to novinari koji štite lik i delo Ratka Mladića, Ulemeka i ostalih optuženih za najteža krivična dela", rekla je ona.

"Nije Brankica Stanković bruka profesije, ja lično mislim da je najveća bruka profesije to što je ona izabrana u ovoj kategoriji za bruku profesije jer to veoma dobro govori do koje mere smo veoma podeljeni u novinarstvu", smatra Jugoslav Ćosić.

Glavni i odgovorni urednik magazina Status, Slaviša Lekić, kaže da je ovogodišnji sramni izbor Brankice Stanković za bruku profesije rezultat anononimnog glasanja kolega iz pojedinih tabloida i nedeljnika, kao što su Pres, Evropa i TV stanice Apolo, koji su do sada, inače, odbijali da učestvuju u ovoj anketi.

Prema njegovim rečima, oni su se obračunali sa njom bez novinarske svesti i savesti, tako da je za njega autorka emisije Insajder postala kolateralna šteta i istinska žrtva ove ankete.

"Celu ovu zbrku oko medijske ankete Statusa najbolje bi definisao gospodin Žika Obretković: 'Uvek budala pokvari lepo'. Tako se desilo i sad", kaže Lekić.

"Meni je otprilike jasno zašto se to desilo, jer ko bolje poznaje i prati rad Brankice Stanković, zna da se ona bavi nekim nedodirljivim temama i nekim spornim facama i očigledno je nju trebalo osujetiti u svemu tome", kaže Lekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: