Skupština za izjednačavanje zvanja

Zakonodavni odbor Skupštine usvojio tumačenje zakona po kome se nova zvanja mastera izjednačavaju sa ranije stečenim diplomama

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2006.

08:36

Default images

To znači da bi svi oni koji su ranije stekli zvanje, na primer, diplomirani pavnik, ili još uvek studiraju, a upisali su studije po starom zakonu, mogli će da zatraže od fakulteta da im zvanje preimenuje u master. Međutim, predlog tumačenja Zakona mora još da usvoji i Skupština Srbije, čime on postaje deo Zakona i obavezujući za sve fakultete u Srbiji.

Ipak, Skupština se verovatno neće sastajati pre izbora novih poslanika, iako nije raspuštena.

Zakonodavni odbor usvojio je takav predlog autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju, a tu odluku je doneo pozivajući se na Zakon o visokom obrazovanju, prema kojem se ne mogu se ugroziti ranije stečena prava.

Pomoćnica ministra prosvete i sporta Emilija Stanković zadovoljna je takvim predlogom tumačenja. "Razlozi za takvo tumačenje leže u zaštiti stečenih prava koja ne smeju biti narušena", navela je ona.

Zbog nedoumica oko izjednačavanja zvanja "diplomirani" i "master", na sednici Konferencije univerziteta Srbije, održanoj u novembru u Novom Sadu, doneta je odluka da od Skupštine Srbije bude zatraženo tumačenje spornog člana Zakona, kako bi se ta prava precizno utvrdila.

Srbijanka Turajlić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta, rekla je za B92 da očekuje da se uspostavi ekvivalencija između VII-1 stepena i zvanja mastera: "Očekujem i da odbor istovremeno uspostavi ekvivalenciju i između VI stepena i zvanja bačelora, jer je to takođe jedino moguće." VI stepen predstavlja nivo više škole.

Turajlićeva smatra da zakonodavni odbor treba da ukine pravo fakultetima da pojedinačno odlučuju o akademskim zvanjima u Srbiji, jer će to napraviti haos: "Imali bismo diplome koje su potpuno identične, izdate naprimer od dva različita fakulteta, koje će se različito vrednovati - što je nedopustivo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: