Srbija ulazi u CEFTA-u

Sve zemlje regiona sutra će u potpisati Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi, čime se stvara 30-milionsko tržište.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2006.

07:22

Default images

Premijer Vojislav Koštunica otputovao je u Bukurešt, gde će sporazum biti potpisan. Srbiji i Hrvatskoj ostavljen je rok da do ratifikacije sporazuma u parlamentima država, usaglase odredbe koje se tiču visine carina na cigarete. Potpisivanje sporazuma deset zemlja podržava i Brisel, kao i srpski privrednici, koji će proizvode moći da prodaju bez carina u regionu od 30 miliona potrošača.

U praksi, to znači da će se svi proizvodi koji se prave na teritoriji regiona tretirati kao da su poreklom iz CEFTA-e, bez obzira na to iz koje države se izvoze.

Preduzeća u regionu moći će da sarađuju kroz korišćenje sirovina i finalnih proizvoda i da zajedničke proizvode plasiraju bez carina i ograničenja na evropsko tržište.

Dan uoči potpisivanja sporazuma, rešena je većina nesuglasica. Bosna zadržava zaštitu nekih poljoprivrednih proizvoda, NIS će i dalje biti jedini uvoznik nafte u Srbiju, dok će Hrvatska i Srbija imati još vremena da se dogovore o carinama na uvoz cigareta.

Međutim, taj deo sporazuma i dalje je neusaglašen jer Beograd ne želi da smanji akcize, a potpisnice imaju rok da se o tom pitanju dogovore do ratifikacije CEFTA-e u parlamentima država, koja je planirana da se obavi od marta do juna sledeće godine.

Državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović kaže da Srbija neće odustati od zaštite interesa svoje industrije, a dogovor može ići samo u pravcu harmonizacije pravila u svim zemljama potpisnicama CEFTA-e i njihovog usklađivanja sa pravilima Evropske unije.

"Ili ćemo mi se svi zajedno dogovoriti oko toga kako će izgledati pravila, akcizna, carinska i ostala, koja regulišu duvansku industriju u smislu stvaranja određenih prihvatljivih uslova za sve i otvaranje tržišta i integraciju ili će svaka od tih zemalja nastaviti da na jedan ili drugi način štiti svoje tržište i svoju nacionalnu industriju na takav način", kaže Sekulović.

Zona slobodne trgovine obuhvatiće Hrvatsku, Bosnu, Srbiju, teritoriju Kosova, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Moldaviju. Sporazum Cefta će potpisati i Bugarska i Rumunija, ali će se te dve zemlje nakon prijema u članstvo Evropske unije, 1. januara 2007, povući.

Oširnije o ovome možete čitati na ekonomskom portalu B92 Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: