Letovi usmereni na niški aerodrom

Aerodrom "Konstantin veliki" u Nišu saopštio da je zbog guste magle saobraćaj sa aerodroma "Nikola Tesla" preusmeren na niški.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2006.

10:53

Default images

Avioni "Jat ervejza" večeras bi trebalo da umesto sa beogradskog, polete sa niškog aerodroma ka više gradova u zapadnoj Evropi, saopštio je večeras niški aerodrom "Konstantin Veliki".

Niški aerodrom je saopštio i da će ukoliko ne dođe do bitnije promene vremenskih prilika u Beogradu, kompletan avio saobraćaj biti preusmeren na niški aerodrom.

Do 17.00 na niški aerodrom sletelo je devet aviona - iz Frankfurta, Tirane, Stokholma, Ciriha, Beča, Podgorice i dva iz Skoplja.

"Britišervejz" je otkazao let za London, "Alitalija" za Milano, "Erfrans" za Pariz, grčki "Olimpik" za Atinu, a "Jatervejz" je otkazao letove za Podgoricu, Tivat, Sarajevo i Dubai.

Više od 24 sata nekoliko stotina putnika u holu beogradskog aerodroma čekalo je da nebo razvedri kako bi njihovi avioni poleteli u željnom pravcu. Premoreni od čekanja i neizvesnosti, neki od njih su I proveli noć na aerodromu, jer ih aviokompanije nisu zbrinule.

Aerodromska uprava napominje da u ovakvim okolnostima o smeštaju ili preusmeravanju putnka odlučuju aviokompanije. Oprema za sletanje i poletanje aviona u svim vremenskim uslovima u koju je uloženo više od 70 miliona evra, još ne funkcioniše, pa i aerodrom i aviokompanije trpe velike gubitke.

Iz JAT-a kažu da njihovi avioni mogu bezbedno da sleću pri vidljivosti od 200 metara, ali da je prethodnih dana aerodrom zatvaran i kada se vidljivost smanjivala na 550 metara. Na aerodromu odgovaraju da se granica vidljivosti menja iz časa u čas i da su piste otvarane za saobraćaj samo kada je procenjeno da su vremenske prilike dozvoljavale bezbedna uzletanja i sletanja.

"Mi smo zbog magle izgubili 80-100 hiljada evra, i tražićemo od ministarstva i aerodroma da učestvuje u našim troškovima, a magla nigde u svetu više nije problem, samo kod nas, a zašto pitajte njih", objašnjava direktor zemaljskih puteva JAT-a Saša Vlaisavljević.

Rad na sistemu za bezbedno sletanje i poletanje aviona u svim vremenskim uslovim je u završnoj fazi. Konačnu odluku o puštanju u pogon donosi Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

"Oprema je instalirana, sada čekamo proceduralne stvari, papirologiju, dokumentaciju, obuku, a to više nije u nadležnosti aerodroma, očekujemo da brzo profunkcioniše", kaže direktor delatnosti za saobraćaj Dragan Nestorović.

Zbog magle koja je još juče blokirala sletanja aviona kompanije Olimpik u Beograd, u bescarinskoj zoni aerodroma u Atini nalazi se više od 60 srpskih državljana koji su u tranzitu i nemaju vizu za ulazak u Grčku.

Konzul Srbije u Atini Zoran Marković potvrdio je sa lica mesta i da je jedan od putnika prebačen u bolnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: