EU: Srbija i dalje dobrodošla

Srbija je dobrodošla u Evropsku uniju, ali nastavak procesa pridruživanja ostaje uslovljen punom saradnjom sa Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2006.

07:34

Default images

To su u Briselu zaključili šefovi država i vlada na poslednjem samitu u ovoj godini. Zvaničnici EU složili su se da, pre narednog proširenja, Unija mora da bude preuređena. Kao što je i najavljivano, EU je podržala napore Srbije da se što pre priključi Uniji, ali je jasno stavljeno do znanja da na tom putu Haški tribunal ostaje najveća prepreka.

To je ponovio i predsednik Evropskog saveta, šef finske diplomaije Erki Tuomioja.

"Nema promene našeg stava. Puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje uslov za pregovore. U isto vreme, Srbiji smo poslali snažnu podršku za nastavak evropskih integracija. Naš stav je da je Srbija dobrodošla u Evropsku uniju", kaže on.

U zaključcima sa dvodnevnog samita, navedeno je da Brisel podržava Martija Ahtisarija i njegov angažman na pronalaženju rešenja za budući status Kosova.

"Nadamo se da će u Srbiji biti održani demokratski izbori i da će biti izabrana demokratska vlada. EU će potom pratiti i ocenjivati aktivnosti nove vlade. MI smo primili k znanju obećanja nekih lidera da će obaveze prema Hagu biti ispunjene", kaže on.

Grudvom snega, koja je poklonjena svakom učesniku samita, simbolično je završeno finsko predsedavanje Uniji. Na čelu organizacije u prvih šest meseci sledeće godine nalaziće se Nemačka.

I dalje oprečni stavovi

Inače, prvu rečenicu o dobrodošlici Srbije htela je, kako se tvrdi, da ukloni Holandija, ali su Italija, Grčka, Slovačka, Mađarska i Slovenija bili za to da se Srbiji uputi snažnija poruka podrške.

Italijanski premijer Romano Prodi je predložio da se razmotri i obnova pregovora o Sporazumu o pridruživanju sa Srbijom, pod uslovom da taj sporazum ne može i da se zaključi, ako dotad vlasti u Beogradu ne dostignu punu saradnju s Haškim sudom.

Tome su se do sada protivile pojedine zemlje, a posebno Holandija, Velika Britanija i Francuska.

Ta poruka Srbiji uključena je u deo zaključaka o strategiji proširivanja EU i o stavova prema zapadnom Balkanu, u kojima se izražava zadovoljstvo što su pokrenuti pregovori o viznim olakšicama i što će biti potpisan Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi "Cefta 2006". 

Inače, saradnja sa Srbijom bila je manje važna tema sastanka evropskih zvaničnika. Žučne rasprave vođene su o statusu Turske, a prevagnuo je stav da je za prijem te zemlje u Uniju još rano.

Uticaj na politički život u Srbiji

Srećko Mihajlović, iz Centra za proučavanje alternativa, kaže da je paradoks političke scene u Srbiji u tome što veći uticaj ima politički testament Vojislava Šešelja nego dešavanja na relaciji Srbija-Evropa.

"Poboljšanje odnosa sa Evropom doneće poene liberalno-demokratskim strankama, a situacija  s Kosovom će više poena doneti socijal-nacionalnim strankama", kaže Mihajlović.

Podrška SAD integracijama Srbije

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs u pismu šefu diplomatije Srbije Vuku Draškoviću saopštila je snažnu podršku SAD evroatlantskim integracijama Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kondoliza Rajs je napisala da se Drašković snažno i uporno zalagao za pristupanje Srbije Partnerstvu za mir i odala mu je priznanje na tim naporima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: