Jelašić: Inflacija manja od 9,3%

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da su cene počele da padaju zbog pada deviznog kursa.

Izvor: B92

Petak, 08.12.2006.

13:35

Default images

Takođe, dodao je da je izvesno da će na kraju ove godine inflacija biti manja od planiranih 9,3 odsto. "Za 11 meseci ove godine rast cena je bio 6,5 odsto, a godišnja inflacija je 8,8 odsto", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare.

Jelašić je rekao i da su u odnosu na prošlu godinu udvostručene devizne rezerve, koje će na kraju 2006. iznositi 11,7 milijardi dolara.

Radovan Jelašić navodi da je izuzetno zadovoljan onim što je centralna banka uradila ove godine i da se nada da će i dalje dobijati kritike, na koje je, kako kaže, izuzetno ponosan, kao što su komentari zbog prejakog dinara ili previsokih deviznih rezervi.

Jelašić naglašava da je dinar stabilniji nego ikada, a da stopa pokrivenosti uvoza izvozom od 50 odsto nikad nije bila veća. Guverner Narodne banke misli da je važno da se u narednih tri do pet godina u Srbiji nastavi restriktivna fiskalna politika, kako bi ponovo bio visok suficit u budžetu.

On je objasnio i koje mere moraju da se primene kako bi se održala stabilnost: "Ubrzavanje sprovođenje strukturnih reformi kod velikih javnih preduzeća. Završetak privatizacije već izdvojenih, ali još ne privatizovanih neosnovnih delatnosti."

"Jako važna stvar je i davanje dodatnog prostora privatnim stranim investicijama, naspram javnih kapitalnih. Da se taj proces obrne, da bude manje tih javnih investicija, da NBS onda može da smanjuje obaveznu rezervu“, kaže on.

Radovan Jelašić je naveo da je u 2006. nastavljena ekspanzija bankarskog sektora, a krediti privredi i građanima su povećani, u odnosu na 2001, za više od pet puta. On je izneo i podatak da je ove godine, spajanjem banaka, njihov broj u Srbiji smanjen sa 39 na 31.

Guverner Narodne banke je naglasio da Sitibanka i Dojče banka nisu tražile licencu za otvaranje banke u Srbiji. Guverner kaže da će oni prvo otvoriti svoja predstavništva, a potom će odlučiti kako će poslovati u Srbiji.

"Rastom bilansne sume od 30 odsto sada krenuti sa jednom 'grinfild' investicijom u bankarskom sektoru, gde ceo sektor toliko brzo raste da je jako teško da budete profitabilni u kratkom vremenskom periodu. Ja sam siguran da će svi oni mnogo radije da kupe neku banku koja je već tu, ali sami treba da odluče na kakav način će da uđu“, kaže Jelašić.

Radovan Jelašić se nada da će Narodna banka Srbije u prvom kvartalu sledeće godine imati razloga da smanjuje restriktivnu monetarnu politiku, ali naglašava da to zavisi od budžeta, koji će, najverovatnije na proleće, predložiti nova vlada.

Opširnije na ekonomskom portalu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: