Promena strategije SAD u Iraku?

Predsednik SAD Džordž Buš primio izveštaj o situaciji u Iraku, s predlozima za promenu strategije.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

18:22

Default images

Izveštaj je napravila specijalna studijska grupa za Irak, sastavljena od bivših političara i diplomata iz obe najveće političke partije u SAD.

Predlaže se postepeno povlačenje trupa SAD iz Iraka, uz uključivanje iračkih suseda u mirovni proces i brže obučavanje iračkih trupa. Buš je saopštio da će izveštaj biti najozbiljnije razmotren.

Prvu konkretnu najavu promene strategije dao je naslednik Donalda Ramsfelda, budući šef Pentagona Robert Gejts, kog je predložio Buš.

"Moramo da promenimo pristup Iraku jer ono što sad radimo ne funkcioniše na zadovoljavajući način. Kad me je predsednik predložio za taj posao, rekao je da želi nekog ko će drugačije da posmatra situaciju i ponudi predloge", kaže Gejts.

Buš je u obraćanju Kongresu 25. oktobra između ostalog rekao da trupe SAD u Iraku apsolutno pobeđuju.

Robert Gejts, bivši šef CIA, koji je svojevremeno podržao napad na Irak, sada ne deli mišljenje svog predsednika i na pitanje da li misli da SAD trenutno pobeđuju u Iraku, odgovara odrečno.

Studijska grupa za Irak sastavila je izveštaj na 142 strane, koji sadrži 79 predloga u vezi s promenom strategije u Iraku. Glavni predlozi, kako tvrdi mreža ABC, jesu da SAD neće povećavati broj vojnika u Iraku i da će glavni cilj biti da se što bolje obuče iračka vojska i policija. U smirivanje situacije treba uključiti susede, Iran i Siriju, zemlje s kojima je Vašington do sada odbijao da razgovara.

Prema prvim informacijama, predloženo je da sve borbene trupe SAD budu povučene iz Iraka do polovine 2008, ali izgleda da Vašington u ovom trenutku nije u stanju da prihvati precizne rokove za povlačenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: