"Izveštaj Haga negativan"

Portparol Tužilaštva kaže da će u izveštaju koji glavna tužiteljka podnosi Savetu bezbednosti saradnja Srbije biti ocenjena negativno.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

19:27

Default images

"Ako ne bude nekih značajnih promena, a takvih indicija nema, izveštaj 15. decembra će biti negativan", nagovestio je Anton Nikiforov na brifingu za medije u Hagu, kome nije prisustvovala glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte, iako je to ranije bilo najavljeno. On je dodao da postoji napredak u razmeni dokumenata, ali da ključno pitanje ostaje hapšenje begunaca.

Upitan da li mu se čini da je međunarodna zajednica danas više zainteresovana za podršku demokratskim snagama u Srbiji nego za hapšenje Karadžića i Mladića, Nikiforov je rekao da je pritisak međunarodne zajednice na Srbiju neophodan jer su prethodne godine pokazale da dobrovoljne saradnje ne bi bilo.

Tužilaštvo je saopštilo da je na mesto portparola te kancelarije imenovana Olga Kavran, koja je do sada bila na čelu Odeljenja suda za kontakte s javnošću.

Olga Kavran nova portparolka glavne tužiteljke

Beograđanka Olga Kavran izabrana je za portparola Tužilaštva Haškog tribunala. Kavranova je diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu a magistrirala na univerzitetu u Lajdenu, u Holandiji.

U Tribunalu je od 1997.godine, a na mesto portparola Tužilaštva dolaži sa pozicije zamenika Kancelarije sa kontakte sa javnošću Tribunala. Nova portparolka će dužnost preuzeti sledeće nedelje.

U pismenoj izjavi uz imenovanje Olge Kavran, glavna tužiteljka Karla del Ponte napisala je da je, osim profesionalnih kvaliteta koje poseduje, važno i to što je ona iz Beograda pa govori jedan od jezika kojim se služe mnogi koji su vezani za sud.

Del Ponteova je skrenula pažnju na uspešnih šest godina koje je Kavran provela u Outreach programu suda i izjavila da je "uverena sam da će ona biti dragocen član njenog tima."

Glavna tužiteljka iskoristila je priliku da se zahvali i Antonu Nikiforovu koji je obavljao funkciju portparola od marta ove godine, kada je razrešena Florans Artman. "Anton je uradio odličan posao", ocenila je Del Ponte koja je njegov nastup u medijima opisala "kao ozbiljan i kredibilan". Imenovanjem novog portparola Nikiforov se vraća na mesto
specijalnog saradnika Karle del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: