"Vojnici nisu krivci"

Krivci za Srebrenicu nisu vojnici na terenu ni UN, već zapadni lideri koji su odlučili da ne zaštite bezbednosne zone, kaže Pedi Ešdaun.

Izvor: FoNet

Sreda, 06.12.2006.

10:35

Default images

Bivši visoki predstavnik u BiH izjavio je da shvata ljutnju koju je izazvalo dodeljivanje vojnih odličja vojnicima holandskog bataljona, ali da ona nije usmerena na pravu adresu, jer su svi vojnici NATO-a koji su služili u Bosni dobili medalje. Britanski list Indipendent se slaže sa ocenom da Holanđani nisu bili ti koji su, kako se navodi, izdali Srebrenicu.

To su uradili izaslanik Ujedinjenih nacija Jasuši Akaši, i komandant UNPROFOR-a, general Bernar Žanvije, jer nisu odobrili vazdušne udare na položaje armije bosanskih Srba, što je izazvalo bes britanskog komandanta u Bosni, Ruperta Smita.

No, dodaje list, Akaši i Žanvije su samo odražavali gotovo jedinstven stav vlasti u Londonu, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, kao i u Parizu i Moskvi, da je pobeda Srbije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji potpuno zagarantovana, te da je otpor Bošnjaka, koji ne mogu s tim da se pomire, uzaludan.

U to vreme, podseća Indipendent, zalaganje američkog predsednika Klintona za vazdušne udare u većini prestonica zemalja NATO-a s prezirom se odbacivalo kao puka fantazija.

U uredničkom komentaru pod naslovom "Medalje za nečast", Indipendent piše da je Srebrenica jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji međunarodnih mirovnih operacija.

Odluka holandske vlade da odlikuje vojnike koji nisu izvršili svoj zadatak, mada je pitanje da li bi iko u tome uspeo, otvara pitanje da li je iz slučaja Srebrenice zaista izvučena pouka, zaključuje autor redakcijskog komentara u Indipendentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: