Barozo Mesiću: Hrvatska 28. u EU

Žoze Manuel Barozo Stjepanu Mesiću rekao kako veruje da će Hrvatska postati 28. članica Evropske unije.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

18:23

Default images

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je posle sastanka s predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem kako veruje da će Hrvatska postati 28. članica Evropske unije, ali nije precizirao kada.

Barozo nije rekao kada bi se to moglo dogoditi, rekavši da brzina zavisi od toga kada će ta država ispuniti neophodne uslove. Barozo je pozvao Hrvatsku da ne donosi jednostrane odluke o zaštićenim zonama u vezi s međudržavnim sporom sa Slovenijom.

"Razgovarao sam s Mesićem o nekim važnim pitanjima, kao što su reforme pravosuđa, javne uprave, borba protiv korupcije. Naznačili smo da je važno što pre preduzeti određene korake, i po pitanju povratka izbeglica, i po pitanju prava manjina. Meni je drago što sam video da Mesić te probleme i napredak reformi doživljava kao važne za Hrvatsku, ne samo zbog pristupa Evropskoj uniji, već i zbog imidža Hrvatske", kaže Barozo.

"Kada EK veruje da će Hrvatska biti 28. članica Evropske unije, onda mi znamo da će Hrvatska biti 28. članica. Drugim rečima, sada je sve na Hrvatskoj. Mi treba da ispunimo uslove, treba da ostvarimo standarde, a potom naš strateški cilj može biti ostvaren", kaže Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: