Požarevac: Smene zbog politike

U Požarevcu talas smena u javnim preduzećima.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

17:41

Default images

Ivan Grubetić, funkcioner Srpske radikalne stranke, za kog opozicija u Požarevcu tvrdi da ga je prošlog petka odlukom odborničke većine smenila sa mesta predsednika Skupštine opštine Požarevac, za danas je zakazao vanrednu sednicu na kojoj je smenjeno desetak predsednika i članova uprave javnih preduzeća.

Smenjeni su dva direktora javnih preduzeća i ustanova, desetak članova nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća i školskih odbora. Sednici su, pored 33 odbornika vladajuće koalicije, koju čine Socijalistička partija Srbije, Pokret snaga Srbije i SRS, prisustvovala i tri nova odbornika PSS-a i SPS-a.

Grubetić je na početku sednice konstatovao da je prisutna većina odbornika, iako su mandati trojici novih odbornika verifikovani kasnije, tokom sednice. U požarevačkom parlamentu je 68 odbornika, a većinu čini njih 35. Na današnjoj sednici smenjen je direktor JP Toplifikacija Slobodan Andrejić, odbornik koji je prošlog petka glasao za smenu Grubetića. Na njegovo mesto je postavljen Toma Janičić iz PSS-a.

Smenjen je i direktor Sportskog centra Dušan Savić, brat Alekse Savića, iz Demokratske stranke Srbije, kog je glasovima većine odbornika opozicija izabrala za novog predsednika SO Požarevac. Na Savićevo mesto postavljena je Margita Marković iz PSS-a.

Demokratska stranka, DSS, Srpski pokret obnove, G17 plus, Demohrišćanska stranka Srbije i Nova Srbija, ne priznaju pomenuto zasedanje, a svoje su zakazali za 12. decembar. Odbornik DSS-a Živojin Karadžić kaže da je današnja sednica presedan.

"Nezabeležen je slučaj da je grupi od 25 legalno i legitimno izabranih predstavnika zabranjen ulazak u salu. Grubetić je uzeo ključeve svih sala, zabranio svim službama da nam daju ključ", kaže on.

Predsednik Opštinskog odbora DS-a Žarko Pivac kaže da je prema građanima učinjena nepravda. "Pokazuje se da je lični interes iznad interesa društva, pojedinac uzurpira pravo svih", kaže on.

Dok Grubetić tvrdi da su za njegovu smenu glasali odbornici koji su pred sednicu vratili mandate, opozicija i tri odbornika koja su se priključila tom taboru tvrde da mandate nisu vraćali, a da su ih stranke naterale da, pri preuzimanju odborničkih mandata potpišu blanko-papire, za koje pretpostavljaju da su iskorišćeni kao blanko-ostavke.   

Grubetić kaže da ljudi koji tako pričaju nemaju pojma. "Odbornik je nosilac mandata, a nije više odbornik kada se ostavka aktivira. I gotovo. On je potpisao tu ostavku. Oni kažu da su potpisali prazne papire. Pa samo debili potpisuju prazne papire", kaže Grubetić.

O tome kome mandati pripadaju treba da odluči veće Opštinskog suda kojim predsedava sudija Boško Mitrović. Rok od 48 sati ističe sutra u 10.000, a Mitrović je najavio da će saopštenje o toj odluci biti dostupno posle podne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: