U EU u jeku rasprava o Srbiji

U EU je, po svemu sudeći, u toku rasprava o tome treba li obnoviti prekinute pregovore o približavanju sa Srbijom.

Izvor: Beta

Petak, 08.12.2006.

15:21

Default images

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak u Briselu ohrabriti Srbiju da, ispunjavanjem uslova za saradnju s Haškim sudom, ubrza i pridruživanje EU i u tom procesu stigne druge države zapadnog Balkana, rekli su agenciji Beta izvori Evropske komisije. Ali, ne treba očekivati najavu obnovljanja pregovora.

Izvori navode da ne treba očekivati da bi ministri evropske dvadesetpetorice u ponedeljak mogli najaviti i obnovu pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom, "iako svi imaju na umu politički kontekst izbora u Srbiji i rešavanja statusa Kosova".

U EU svi misle da Srbija ima zaista velike potencijale i može se, uz stabilnu demokratsku vladu, i brže kretati ka uključivanju u evropske strukture nego neke druge države regiona, predočili su Betini izvori koji su želeli da ostanu anonimni.

Ali upravo zato mora što pre otkloniti hašku prepreku, naglasili su oni.

Figaro: U EU žestoka svađa oko Srbije

Francuski "Figaro" piše da se Francuska i još neke članice EU protive obnovi pregovora o pridruživanju sa Srbijom zbog Haga.

One se protive obnovi pregovora pre dostizanja pune saradnje s Haškim sudom, dok Italija i Mađarska, uz podršku SAD, predvode grupu zemalja u EU koje se za to zalažu.

"Figaro" dodaje da je unutar Evropske unije "u jeku žestoka svađa" oko toga da li je neophodnoe da se obnove pregovori sa Srbijom.

List navodi da bi šefovi diplomatija Evropske unije, koji se sastaju u ponedeljak, "mogli doneti odluku o obnovi koraka za približavanje sa Srbijom, iako je to od maja izričito uslovljeno hapšenjem Radovana Karadžića i Ratka Mladića".

Pariski dnevnik tvrdi da stav Francuske da ne treba obnoviti pregovore sa Srbijom podržavaju i Holandija, Nemačka, Velika Britanija i Finska, "zahtevajući čvrst stav prema Srbiji".

"Italija I Mađarska, uz podršku SAD, traže da se odmah i bez uslova obnove pregovori sa Srbijom", zato što "pritisci međunarodne zajednice nisu dali rezultate".

Oni su ubeđeni da će, ako Srbija potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ojačane demokratske snage sarađivati sa međunarodnom pravdom", piše list.

Te zemlje takođe smatraju da bi takvo "ublažavanje stava bio najbolji način da se spreči da srpski ultranacionalisti, koji dobro stoje u anketama, odnesu pobedu na januarskim izborima", piše "Figaro".

"Figaro" takođe napominje da se "i Havijer Solana, šef spoljne politike EU, izgleda pridružio mišljenju Italije, dok se čini da stav Velike Britanije nije tako čvrst".

Potvrda o raspravama

Zvaničnici Evropske komisije su potvrdili da je među članicama i institucijama EU u jeku velika rasprava oko toga da li "uslovno" obnoviti pregovore sa Srbijom da bi se pružila podrška srpskim demokratskim snagama uoči izbora i narodu Srbije potvrdila "jasna evropska perspektiva".

Ili, ipak, što misli više evropskih prestonica, sačekati ishod izbora i onda možda nastaviti pregovore s novom vladom kao jasnim partnerom koji može i preuzeti odgovornost za sklapanje i sprovođenje sporazuma.

"Komesar Oli Ren i Evropska komisija", kako je navedeno, "u svakom slučaju ne dele mišljenje da bi privremeno trebalo ostaviti po strani uslov pune saradnje s Haškim sudom i obnoviti pregovore".

Funkcioneri Evropske komisije su potvrdili i da Italija, Mađarska i još neke članice EU predvode tabor koji smatra da treba opipljivo podržati srpske demokratske snage i narod Srbije, koji je u velikoj većini opredeljen za evropske demokratske vrednosti i pridruživanje Uniji.

Zato i misle da bi, iako se ništa ne bi promenilo u zahtevu da Beograd mora uspostaviti punu saradnju s tribunalom u Hagu, "znak za obnovu pregovora trebalo dati pre izbora u Srbiji".

Ovi izvori su izneli i ocenu da je visoki predstavnik EU Havijer Solana, "donekle neodređen", odnosno negde između stavova dva "tabora" oko obnove pregovora s Beogradom.

Kolona: Sarađujte s Haškim sudom

Francuska ministarka za evropska pitanja pozvala je Srbiju da bezrezervno sarađuje sa Haškim sudom.

"To je uslov dobrog odvijanja pregovora između Evropske unije i te zemlje", rekla je Katrin Kolona posle razgovora sa glavnom haškom tužiteljkom Karlom del Ponte.

Del Ponteova je konstatovala da srpske vlasti trenutno ne sarađuju s Tribunalom. Tužiteljka je podsetila da ta saradnja predstavlja međunarodnu obavezu, navodi se u saopštenju francuske ministarke.

"Francuska je privržena evropskoj perspektivi Srbije i zapadnog Balkana i želi posebno da Srbija napreduje kako bi se približila EU", istakla je Katrin Kolona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: