Opasno zagađenje vazduha

Zagađenost vazduha u Beogradu, najviše benzenom, i dalje je veoma visoka, pre svega zbog saobraćaja.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2006.

15:03

Default images

Koncentracija benzena u centru grada u 13 časova bila je 24 mikrograma po metru kubnom. Prema podacima gradskog Zavoda za javno zdravlje, dozvoljena količina benzena je pet mikrograma po kubnom metru. To zagađenje potiče od saobraćaja, a doprinose mu i nepovoljni meteorološki uslovi. Magla iznad Beograda je, zapravo, zagađenje.

U prethodna dva dana vrednosti benzena i suspendovanih čestica bile su i nekoliko puta više od dozvoljenih.

Za razliku od Pančeva, gde je izvor zagađenja industrija, u Beogradu ono potiče od saobraćaja. Međutim, vrednosti nekih zagađujućih materija i u Beogradu i Pančevu su daleko iznad dozvoljenih granica. U Ulici despota Stefana, bivšoj Ulici 29. novembra, beleži se najveća zagađenost.

Neki građani kažu da osećaju sve promene vremena, a pogotovo kada je zagađenje. Drugi navode da imaju problem sa astmom i glavoboljom, a treći da je krajnje vreme da se nešto uradi protiv zagađenje jer je neizdrživo.

Zagađenje u centru grada potiče prvenstveno od izduvnih gasova, pa Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje na građane da manje koriste automobile, a više gradski prevoz. Stručnjaci savetuju da hronični bolesnici, stare osobe i deca izbegavaju da izlaze, pogotovu u saobraćajnom špicu.

Elizabet Paunović, zamenica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, kaže da pomenuti ne treba da se šetaju kada su dani s maglom i kada ima smoga, koji je pun zagađujućih materija.

"To je oko Ulice 29. novembar, oko Vračarskog platoa i u centralnim ulicama Beograda. To nisu ulice za šetnju", kaže ona.

Jedino trajno rešenje za taj problem jeste izgradnja obilaznica i  lakog šinskog metroa, kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: