"Ne odlagati Sporazum CEFTA"

Ekonomista Milan Kovačević kaže da Srbija odlaganjem potpisivanja Sporazuma CEFTA ostavlja utisak sporosti.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.11.2006.

12:01

Default images

"Velika je šteta što Srbija još nije potpisala CEFTA. To će imati određene posledice jer to sugeriše da se mi nećemo toliko truditi ni da se približimo Evropskoj uniji", kaže Kovačević.

On kaže da vlasti šalju veoma lošu poruku odugovlačenjem potpisivanja tog ugovora, a da bi poželjno bilo da stranim investitorima poruče da su vrata za ulaganja i poslove sa svetom otvorena. Kovačević je ocenio da informacije koje vlast daje javnosti nisu potpune i da je zbog toga moguće u isto vreme imati izjave državnika o neophodnosti većih stranih ulaganja, a da s druge strane odlažu pristupanje zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi.

"Sve što vlast govori, govori u svrhu dobijanja što više glasova na izborima", kaže Kovačević.

Vlada Srbije odustala je početkom novembra od potpisivanja sporazuma CEFTA jer nije pristala na zahtev Hrvatske da smanji opterećenje na uvoz cigareta. Hrvatska je od Srbije tražila da akcize za uvozne cigarete smanji i izjednači sa akcizama na domaće, a da pri tom ne poveća carinu na uvoz te robe.

Razgovori sa hrvatskim vlastima nastavljeni su prošle nedelje, a konačan predlog delegacije Srbije znaće se do 12. decembra, do kada Srbija i Bosna i Hercegovina imaju rok da dostave predloge koji bi omogućili potpisivanje sporazuma CEFTA, zakazanog za 19. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: