Diplome - kriterijum ili kampanja

Studenti traže hitne izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kako bi se nove i stare diplome izjednačile i zakonski.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2006.

07:52

Default images

Iako je Ministarstvo prosvete prenelo tumačenje Vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo da se izjednačavaju zvanja diplomiranih studenata i mastera, studenti univerziteta u Srbiji nisu sasvim zadovoljni. Studenti su Vladino tumačenje doživeli kao potvrdu da su bili u pravu, ali, kako kažu, nije sasvim jasno kako će se to tumačenje primenjivati, pa su zato neophodne izmene i dopune Zakona.

"Da bi kompenzovali neažurnost pri izmeni Zakona, fakulteti traže hitnu izmenu Statuta, gde će se izjednačiti stare diplome sa titulama mastera, steći uslovi za upis doktorskih studija, izjednačiti tretman na tržištu rada“, kaže Srećko Šekeljić, iz Saveza studenata Beograda.

Studenti kažu da Vlada nije na vreme dala tumačenje Zakona i da se ne zna zašto ono kasni. Dok neki sumnjaju da je u pitanju predizborna kampanja, drugi veruju da je posredi spora procedura.

"Možda bismo mogli vezati za predizbornu kampanju jedino zato što je problem brzo rešen, ali da ima veze sa predizbornom kampanjom, bilo bi rešeno pre mesec dana", kaže Srbijanka Turajlić, koja je bila pomoćnica ministra prosvete za visoko obrazovanje u prethodnoj vladi.

"Ne verujem da je Konus telo izvan zakona, verujem da će preovladati razum, logika i pravo, i da će te diplome biti iste“, kaže ona.

Iako se pitanje izjednačavanja zvanja rešava, studenti najavljuju da će nastaviti da se bore za svoja prava. Oni kažu da tek treba rešiti probleme kao što su diskriminacija, nejasan kriterijum za utvrđivanje školarina i korupcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: