"Dinar neće jačati"

Dinar do kraja godine neće jačati u odnosu na evro, ocenio je saradnik Naučnog centra Privredne komore Srbije Goran Nikolić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

15:52

Default images

"Narodna banka Srbije će i ubuduće intervenisati i sprečavati jačanje domaće valute zbog priliva deviza po osnovu privatizacije", rekao je u izjavi za Betu Nikolić. Prema njegovim rečima, NBS do kraja godine neće voditi tako strogu monetarnu politiku kao do sada i najpre će "upumpavati" dinare na tržište, kako bi sprečila dalje jačanje dinara u odnosu na evro.

"U tom cilju, nedavno je Narodna banka Srbije kupila devize za 45 miliona evra i prodala ih za dinare, a u decembru treba očekivati slične intervencije centralne banke, jer će pristići novac od privatizacije Vojvođanske banke, a doputovaće i naši građani iz inostranstva koji će povećati ponudu deviza", kazao je Nikolić.

Njegova je procena da će druga mera koju će preduzeti centralna banka biti dalje smanjenje obaveznih deviznih rezervi banaka i smanjenje referentne kamatne stope, što će značiti dalji pad svih ostalih kamatnih stopa.

Te mere, kao je dodao, Narodna banka Srbije će sprovoditi da bi ostvarila projektovanu baznu inflaciju od sedam do devet odsto godišnje.

"Bazna inflacija za prvih 10 meseci ove godine iznosi 5,8 odsto, dok će u decembru biti još oko 0,6 odsto", naveo je Nikolić i objasnio da niža bazna inflacija od projektovane nije dobra, kao ni viša, jer se dovodi u sumnju sposobnost centralne banke da ostvari ono što je zacrtala."

"Priliv od privatizacije i u narednoj godini biće toliki da evro tokom čitave 2007. godine može da se prodaje za 80 dinara, ali NBS to neće dozvoliti, odnosno monetarna politika bi trebalo da bude slična ovogodišnjoj", smatra Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: