Nastavak suđenja za Zvornik

Pripadnici Posebnih jedinica policije iz Bijeljine su 1995. sprovodili akcije čišćenja terena s naređenjem da ni muva ne sme da prođe

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

17:56

Default images

To je u nastavku svedočenja na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba potvrdio zaštićeni svedok PW 107, policajac iz Bijeljine i pripadnik čete PJP koja je u drugoj polovini jula 1995. delovala na području sela Satagovo kraj Zvornika.

Svedok je takođe opisao da je policajcima koji su regrutovani u PJP rečeno da će, ukoliko odbiju da se priključe tim jedinicama, morati odmah da napuste policiju. Time je objasnio i svoje pristupanje PJP, kao i činjenicu da se povinovao svim naređenjima, izuzev kada je, jednog šesnaestogodišnjeg dečaka spasao smrti, odvojivši ga od grupe Muslimana koji su, nakon predaje njegovoj jedinici, streljani.

Na samom kraju njegovog svedočenja korejski sudija O-Gon Kvon je ukazao svedoku na deo njegovog iskaza u kojem navodi da "nije uspeo da uradi neke stvari koje je trebalo da uradi". Sudija je, kako je rekao, na osnovu toga zaključio da je svedok bio svestan kako će njegov zadatak biti da uradi "nešto što mu se ne sviđa ili što je nezakonito".

Budući da se svedok s tim složio, sudija ga je pitao na osnovu kog konkretnog naređenja je to shvatio, odnosno kako je tumačio naredbu da u akciji čišćenja terena "ne sme ni muva da prođe". "To je podrazumevalo i da se ubija", odgovorio je svedok opisujući kako mu je, na osnovu tog naređenja komandira njegove čete, bilo jasno šta će morati da se radi.

Suđenje Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Vinku Pandureviću, Milanu Gveri i Radivoju Miletiću, optuženima za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u julu 1995, biće nastavljeno sutra iskazom novog svedoka optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: