Tužba zbog logora u Vojvodini

Podneta tužba protiv Srbije za naknadu štete za 19 žena i maloletnika iz Vukovara, koje je JNA zatvorila u logore u Vojvodini.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2006.

12:30

Default images

Fond za humanitarno pravo je u njihovo ime podneo tužbu protiv države Srbije. 19 civila, državljana Hrvatske su u novembru 1991. godine, nakon pada Vukovara, pripadnici JNA zatvorili u logore na teritoriji Vojvodine, kroz koje je ukupno prošlo oko 5.000 ljudi. Nad zarobljenim civilima je svakodnevno vršena tortura, a uslovi života u logorima bili su nehumani.

Posle pada Vukovara 20. novembra 1991. godine, preko 5.000 stanovnika Borova Sela, Borova Naselja i Vukovara predalo se jedinicama JNA, kako bi se, nakon toga, evakuisali na područja pod kontrolom Hrvatske.

Najveća sabirna mesta zarobljenih civila i pripadnika oružanih formacija Hrvatske bila su u magacinima preduzeća ''Velepromet'', ''Borovo komerc'' i na poljoprivrednom dobru ''Ovčara''.

Jedinice JNA su i civilno stanovništvo zarobile kao ratne zarobljenike, pa su ih autobusima i kamionima, uz vojnu pratnju, prebacile na teritoriju Srbije, gde je JNA već krajem septembra 1991. godine formirala nekoliko logora za zarobljenike iz Hrvatske.

Prema podacima FHP, od kraja septembra 1991. do avgusta 1992. godine u logorima KPZ Sremska Mitrovica, kao i u logorima Stajićevo i Begejci u zrenjaninskoj opštini, bilo je zatvoreno preko 5.000 zarobljenih civila iz hrvatskog Podunavlja.
U logorima, stražari su zarobljene civile vređali i ponižavali, govoreći im da su ustaše i terali ih da pevaju četničke pesme, da idu pognute glave sa rukama iza leđa i da međusobno ne komuniciraju.

Noću, prilikom prebrojavanja, čuvari su zarobljenike udarali policijskom palicom po leđima, a nekoliko puta su im naredili da stave ćebe preko glave kako ne bi videli ko ih je udarao.

Hrana koju su u dobijali bila je dovoljna tek za preživljavanje. Obrok se najčešće sastojao od parčeta hleba i konzerve ribe koja se delila na nekoliko zatvorenika. Svi civili su bili vidno mršaviji nakon izlaska iz zarobljeništva. Zarobljenici nisu imali ni higijensku ni lekarsku negu i u takvim uslovima česte su bile zarazne bolesti.

FHP podseća da je zatvaranje hrvatskih civila u logore Stajićevo, Begejci i Sremska Mitrovica u jesen 1991. godine obuhvaćeno optužnicom Haškog tužilaštva protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića zbog povrede članova Ženevske konvencije i kvalifikovano je kao ratni zločin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: