Mobilkom treći operater

Austrijski Mobilkom dobio licencu za trećeg operatera mobilne telefonije. Licenca plaćena 320.000.001 evro, 1 evro više od početne cene.

Izvor: B92

Utorak, 07.11.2006.

12:33

Default images

Nakon što je konstatovano da su ispunjeni svi uslovi, jedini učesnik na tenderu, Mobilkom, dobio je licencu za trećeg mobilnog operatera. Generalni direktor poslovnog razvoja austrijske kompanije Erih Gnad kaže da će u naredne tri godine ta kompanija uložiti još 300 miliona evra.

Građani Srbije će već naredne godine osetiti višestruku korist od ulaska trećeg operatera, kaže Gnad i najavljuje da će do kraja 2007. Mobilkom zaposliti 300 radnika, a u naredne tri godine još 400.

Mobilkom planira da počne sa radom početkom juna 2007, a do tada  predstoji prava borba za osvajanje tržišta. "Plan je da osvojimo 25 procenata tržišta u Srbiji u narednih pet godina, što je otprilike 2,5 miliona korisnika", kaže on.

"Srbija je sada u dobroj situaciji jer će se prilike u telekomunikacijama potpuno promeniti u narednoj godini. 2007. prvi put ćete imati prilike da vidite šta je prava tržišna utakmica kakvu imamo u evropskim zemljama i to sa svim posledicama: boljim uslugama, nižim cenama, ali i povećanjem zaposlenosti i mnogo efikasnijim kompanijama", kaže Gnad.

Mobilkom je učestvovao na aukciji za mrežu 063 i licencu za drugog operatera koje je, zbog bolje ponude, dobio norveški Telenor.

Mobilkom je tada prodao svoj udeo u kompaniji Mobi 63. Mobi 63 je prodat za milijardu i po evra, od čega je milijardu i 155.000 dobila država u budžet, a 345 miliona evra austrijski konzorcijum. Iz Vlade je najavljeno da će austrijska kompanija ubrzo imati šansu da dođe do licence za trećeg operatera mobilne telefonije u Srbiji.

Mobilkom, osim u Austriji radi u Lihtenštajnu, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Pozivni brojevi koje će u Srbiji dobiti treći operater još nisu poznati, a predstavnik Mobilkoma očekuje da će Agencija za telekomunikacije to utvrditi do 1. decembra.

"Ranije dogovoreno"

Uskoro i treæi operater poèinje s radom
Novinar Ekonomista Miša Brkić smatra da je to razlog što nije bilo više zainteresovanih za treću licencu.

"To što je bio jedan ponuđač i što je ponudio cenu za jedan evro veću od propisane pokazuje da je za taj posao dogovor postignut ranije i da je tender, zapravo, bio samo pokriće kojim bi se opravdao ranije postignut dogovor između vlade i Mobilkoma", kaže on.

"Da li je mogla da se postigne veća cena da je bilo i drugih takmičara na ovom tenderu - verovatno da, ali činjenica da se niko drugi sem Mobilkoma nije pojavio pokazuje i da je u poslovnoj zajednici i među stranim investitorima postojala informacija da je to unapred dogovoren posao“, kaže on.

Iako nije dobro što je postojao raniji dogovor vlade i Mobilkoma, Miša Brkić ipak veruje da je dobro što je Srbija dobila i trećeg operatera.

"Pojava trećeg operatera mobilne telefonije u Srbiji jeste vest koja može da obraduje sve korisnike mobilnih telefona. Dakle, što je konkurencija veća, kvalitet usluga će biti bolji, a cene za te usluge biće niže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: