BiH: Hapšenja osumnjičenih

Nakon što su u Bužimu i Mostaru uhapšene dve osobe optužene za ratne zločine u Oluji, protestovalo lokalno stanovništvo.

Izvor: B92

Petak, 03.11.2006.

10:21

Default images

Uhapšen je Šefik Alić, osumnjičen za zločin nad ratnim zarobljenicima u vojnoj akciji "Oluja". Meštani naselja Baštrak, gde je nastanjen Alić, juče su demonstrirali, držeći pod blokadom magistralni pur Bužim-Bosanska Krupa. Iz Tužilaštva za sada nema informacija hoće li uslediti nova hapšenja i kakvi su rezultati dosadašnje istrage.

Prema tvrdnjama lokalnih stanovnika, uglavnom Alićevih saboraca, hapšenje je izvršeno na neprimeren način, uz "potpuno nepotrebnu upotrebu sile".

Pribadnici bužimskih boračkih organizacija najavili su da će i danas nastaviti proteste, naglašavajući da nije sporan odnos prema zahtevima suda, nego način delovanja policije.

Reč je o pripadnicima 505. brigade Armije BiH, u čijem sastavu je delovao i bataljon Hamze. Ta jedinica je dovedena u vezu sa počinjenim ratnim zločinima nakon prikazivanja snimaka zlostavljanja srpskih civila i ratnih zarobljenika na teritoriji Hrvatske za vreme akcije "Oluja".

Hapšenje Alića je usledilo dan nakon što je u Mostaru uhapšen Zijad Kurtović, koga Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u naselju Drežnica, severno od Mostara.

Kurtović je, kako tvrde mediji, prilikom hapšenja pokušao da pobegne u susednu Hrvatsku, ali ga je policija u tome sprečila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: