145 godina bolnice "Laza Lazarević"

Otvoreno je odeljenje psihijatrijske bolnice "Dr Laza Lazarević", renovirano sredstvima iz budžeta.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

13:34

Default images

To odeljenje omogućava da pacijenti koji se tek primaju u bolnicu budu odvojeni od onih koji su već na terapiji, kojih je trenutno 438. Rekonstrukcija je koštala osam miliona dinara. Do sada je renovirano prijemno odeljenje, a time se omogućava da za sedam dana bude završena komletna obrada pacijenta. Otvaranjem renoviranog odeljenja proslavljeno je 145 godina rada te psihijatrijske bolnice.

Dragiša Ranđelović, direktor te bolnice, kaže da to znači da se pacijent posmatra sa svih aspekata.

"I sa telesnog i neurološkog i psihijatrijskog, a onda bude poslat ili u naše odeljenje u Beogradu, gde se radi pojačan tretman, ili u Padinskoj Skeli, na produžen tretman sa elementima rehabilitacije, resocijalizacije i rekreacije", kaže Ranđelović.

Povodom godišnjice, bili su izloženi ručni radovi pacijenata sa radionica na kojima učestvuju. Lekari kažu da je, uz terapije lekovima, za ozdravljenje veoma bitno da pacijenti učestvuju u rekreativnim, sportskim i kulturnim radionicama.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, kaže da današnja vremena donosi izazove u zdravstvenim sistemima. "U psihijatriji je to lečenje mentalnih oboljenja što je moguće više u zajednici, razumevanje bez stigmatizacije, bez nedopuštene obeleženosti, bez oslanjanja samo na lekove, već više lečenje normalnim društvenim i porodičnim okruženjem i normalnim razumevanjem problema", kaže ministar.

Milosavljević je najavio da će do kraja 2006. i u 2007. biti obnovljenje i druge psihijatrijske bolnice u Srbiji, a sutra se otvara renovirana Klinika za dečju neuropsihijatriju u Beogradu.

Mikroskop za Institut

Milosavljević je u Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije pustio u rad najsavremeniji mikroskopski aparat vredan 200.000 evra.

Milosavljević je, obraćajući se zaposlenima u Institutu za neurohirurgiju, rekao da će tokom 2007. taj institut biti potpuno renoviran.

On je najavio da će do 2. novembra 2009. biti potpuno završena rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

"Srbija mora da ima projekat za svoj zdravstveni sistem, ali da taj sistem realizuje", rekao je Milosavljević i dodao da to podrazumeva unapređenje primarne zdravstvene zaštite i uvođenje centralizovane dijagnostike.

Direktor Instituta za neurohirurgiju KCS Milorad Rakić ukazao je da se na tom institutu dnevno obavi oko 2.500 složenih hirurških intervencija.

Prema njegovim rečima, puštanje u rad mikroskopa "Pentero", koji podržava neuronavigaciju, što je najsavremenija tehnologija u neurohirurgiji, od ogromnog je značaja za Institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: