Smanjenje izvoza struje iz Bugarske

Bugarska će drastično smanjiti izvoz električne energije iduće godine zbog zatvaranja dve nuklearne centrale po nalogu EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.11.2006.

14:24

Default images

To bi moglo da ugrozi energetsku stabilnost Balkana, kažu zvaničnici u Sofiji. "Struja koju će Bugarska biti u stanju da proizvede biće usmerena uglavnom na domaće tržište i u nekim periodima neće ostajati ništa za izvoz", kazao je direktor državnog elektrodistributera NEK Ljubomir Velkov.

Bugarska je najveći izvoznik struje na Balkanu i susede i druge balkanske zemlje snabdeva sa više od sedam milijardi kilovatčasova električne energije godišnje. Međutim, Bugarska će 31. decembra zatvoriti dva zastarela reaktora u Kozloduju, u okviru sprazuma o ulasku u Evropsku uniju.

Ministar za ekonomiju i energetiku Rumen Ovačarov potvrdio je smanjenje izvoza i rekao da je Bugarska već primorana da sreže izvoz za trećinu.

"Bugarska ima vodeću ulogu na energetskom tržištu regiona i sada je panika počele da raste", rekao je Ovčarov novinarima. "Ali, uprkos teškoćama, Bugarska će se držati svog opredeljanja ka Evropskoj uniji."

Ovčarov je kazao da je izvoz već smanjen zbog "problema sa isporukama uglja iz Ukrajine i Rusije".

U naporu da nadoknadi gubitak Kozloduja, vlada u Sofiji pokrenula je ambiciozni program izgradnje nove nuklearne elektrane kod dunavske luke Belene, vredan četiri milijarde dolara.

Početkom godine, američki energetski džin AES počeo je izgradnju elektrane na ugalj u centralnoj Bugarskoj koja treba da proradi 2009. Vrednost tog projekta je 1,4 milijarde dolara.

Oba projekta su pozdravljena kao prilika za Bugarsku da osigura svoje sve veće energetske potrebe i zadrži poziciju energetskog stožera na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: